Waar let je op als je duurzame kleding wilt kopen?

Duurzaam is een begrip dat steeds vaker opduikt. Het gaat er dan niet alleen om of je in een zuinige auto rijdt of dat je huis goed is geïsoleerd. Ook voor veel producten geldt dat het belangrijk is dat je een duurzame keuze maakt. Voor je dagelijkse boodschappen, voor meubels voor de woonkamer en ook voor kleding. Als je vandaag de dag op zoek bent naar leuke jurkjes dan is het belangrijk dat je weet wat het beleid van de verkoper is als het gaat om het verantwoord gebruik van grondstoffen en het bieden van een eerlijk loon voor de naaisters, ook als de productie in goedkope landen plaatsvindt.

Wat kost de productie van een jurk?
Je vraagt het je vast niet meteen af als je een winkel binnenstapt en je ziet daar leuke zomerjurkjes hangen: Wat heeft het gekost om ze te maken? Zeker als de prijs ook nog eens heel aangenaam is. Dan verdwijnt die vraag al rap naar de achtergrond. Een leuke zomerjurk voor een prikkie, die willen we allemaal wel en we kunnen ons nu eenmaal niet altijd zorgen maken om grote maatschappelijke thema’s. Maar toch is het belangrijk om dat wel te doen. Want als jij een jurk koopt voor 15 euro, wat heeft de naaister dan gekregen om hem te maken? En hoe is de stof voor die jurk eigenlijk geproduceerd? En misschien nog wel belangrijker voor jezelf: kan ik deze jurk ook nog dragen als ik hem 5 keer heb gewassen?

Grote ketens stappen over op duurzaam
Bekende kledingwinkels hebben inmiddels ook de conclusie getrokken dat ze verantwoorde keuzes moeten maken. Door het internet wordt de wereld immers steeds kleiner. In de jaren 80 van de vorige eeuw had de gewone man in Europa en de VS geen idee van misstanden in naaiateliers in Aziatische en Afrikaanse landen. Maar sinds er berichten naar buiten komen over uitbuiting en gevaarlijke werkomstandigheden is dat wel anders. Grote ketens haasten zich daarom om zich hiervan te distantiëren. Kleinere modehuizen deden dat al langer. Die konden vaak ook makkelijker andere keuzes maken omdat er aan hun kleding een ander prijskaartje hangt.

De consument wil verantwoord kopen
Steeds meer consumenten willen kleding dragen waar ze zich niet voor hoeven te schamen. Ze kiezen dan ook steeds vaker voor kleding die niet is gemaakt door kinderen en vrouwen die worden uitgebuit. Ze willen van de verkoper weten waar de kleding vandaan komt en of degene die het heeft gemaakt daar een eerlijk loon voor heeft gekregen. En daar willen ze dan ook gerust wat meer voor betalen. Dat gaat ook vaak gelijk op met een betere kwaliteit. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die hun kleding tweedehands kopen. Winkels waar je kleding kunt ruilen of waar je gebruikte kleding voor een aantrekkelijke prijs kunt kopen doen goede zaken. Niet alleen bij mensen met een krappe beurs.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.