Waarom is veiligheidskleding belangrijk op de werkplek?

Veiligheidskleding is belangrijk op de werkplek omdat het gebruikers beschermt tegen eventuele gezondheids- en veiligheidsrisico’s op het werk. Ook wel PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) genoemd, vermindert het de kans op letsel, ziekte en juridische problemen en zorgt het voor een veilige, prettige werkomgeving voor iedereen. In dit artikel leggen we uit wat PBM precies is en waarom veiligheidskleren belangrijk zijn. Ook leggen we uit waaruit PBM precies bestaat, er zijn namelijk meerdere soorten veiligheidskleding die je nodig hebt om veilig op de werkvloer te blijven. 

Wat is PBM?  
PBM staat voor persoonlijke beschermingsmiddelen en verwijst naar kleding en uitrusting die speciaal zijn ontworpen om personeel te helpen gevaren en letsel te voorkomen. Hiertoe wordt gewoonlijk besloten nadat een risicobeoordeling is uitgevoerd. Gemeenschappelijke PBM-veiligheidsmiddelen kunnen veiligheidslaarzen, veiligheidsglas, helmen en gespecialiseerde werkkleding zijn, maar het hangt echt af van het soort werk dat je bedrijf doet en welke activiteiten moeten worden beschermd op de werkvloer van je onderneming. 

Waarom is PBM belangrijk op de werkvloer?
Het belang van veiligheidskleding kan niet genoeg benadrukt worden. Omdat de meeste industrieën tegenwoordig een sterke focus hebben op gezondheid en veiligheid, vervul je je plicht als werkgever door voorbereid te zijn op je werk en ervoor te zorgen dat je personeel beschermd en vrij van letsel blijft. Meestal beschermen de kledingstukken kwetsbare gebieden, zoals helmen voor het hoofd en stevige laarzen voor de voeten. Ze beschermen ook functies zoals zicht en gehoor, en ook de mond en neus om inademing van gevaarlijke stoffen te voorkomen.  

In welke branches is PBM nodig?
PBM zijn belangrijk in verschillende belangrijke industrieën en werkplekken:

 • Bouw
 • Magazijnen
 • Laboratoria
 • Industrieel
 • Landschapsarchitectuur
 • Beveiliging
 • Catering

Elke branche die risico loopt op harde geluiden, stof, gassen, zware voorwerpen, chemicaliën, hete oppervlakken of stoffen, biologische agentia of vallend puin, zou moeten investeren in veiligheidskleding. Dit kan ook gelden voor cleanroom kleding, wat over het algemeen ook uit klompen bevat. 

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van veiligheidskleding?
Laarzen – belangrijk voor het voorkomen van voetletsel zoals lekke banden, verstuikingen, beknelling en vallen, vooral versies met stalen doppen. Geeft de voet een extra beschermende, stevige laag.

 • Gespecialiseerde stoffen – zoals ademende, vlamvertragende stoffen of stoffen die sterk zijn maar de bewegingsvrijheid van werknemers niet beperken.
 • Handschoenen – de handen zijn gevoelige delen van het lichaam en het meest gebruikte deel van het lichaam tijdens het werk. Handbescherming is essentieel om brandwonden of spatten van schadelijke stoffen te voorkomen.
 • Ademhalingsbescherming – sommige industrieën hebben de aanwezigheid van puin, stof, deeltjes, gassen en andere dingen die schadelijk kunnen zijn voor het ademhalingssysteem. Daarom is het in deze situaties belangrijk om neus en mond te bedekken.
 • Ogen en oren – je zintuigen zijn waarschijnlijk de meest delicate, gevoelige delen van het lichaam en hebben daarom bescherming nodig met behulp van een veiligheidsbril en een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon.
 • Hoofddeksels – helmen beschermen de delicate schedel tegen vallend puin en mogelijke instorting van gebouwen. Andere hoofddeksels zijn mutsen om het hoofd warm te houden en hi-vis versies om de zichtbaarheid te vergroten.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.