GroenLinks Westerwolde: Situatie Ter Apel samen oplossen

Eigen foto

TER APEL – Hieronder een ingezonden bericht van GroenLinks Westerwolde over de situatie in het aanmeldcentrum Ter Apel.


Gisteren is er een statement uitgegaan namens de hele raad van Westerwolde. Alle partijen hebben dit statement ondertekend. Wij als GroenLinks Westerwolde dus ook. Wij vinden dat de situatie in Ter Apel enorm uit de hand loopt en willen oplossingen. Natuurlijk voor de inwoners van Ter Apel en de medewerkers van het AZC in Ter Apel, maar bovenal voor de vluchtelingen.

Stel je toch eens voor…… Je bent op reis gegaan met alles wat je hebt, omdat je je leven niet meer zeker kunt zijn in je thuisland. Duizenden kilometers verderop denk je dat je eindelijk ergens bent, waar je stiekem weer een beetje kunt gaan denken aan een normaal leven. Dan kom je aan in Ter Apel. Je wordt verwezen naar een tent waar je, als je geluk hebt, op een stretcher mag slapen. Als je pech hebt eindig je op een stuk karton op de grond. Of op een stoel. Uren gaan voorbij… je wordt ingeschreven en je krijgt een COVID test. Daarna kun je alleen maar wachten en je hebt geen idee waarop je zit te wachten. Er is maar 1 ding dat je echt graag wilt. Een bed, normaal eten en het gevoel dat je weer wat dieper kunt ademhalen. Het gevoel dat je ergens bent waar je er toe doet.

De bovenstaande situatie lijkt misschien overdreven, maar het is echt precies wat er nu aan de hand is in Ter Apel. Dat kan echt niet. Is het het beste om het AZC dan dicht te doen? Onder geen beding! Maar we moeten wel opstaan voor deze mensen en zorgen dat we een plek voor ze vinden. Wij in Westerwolde kunnen dat niet alleen. De capaciteit is er gewoonweg niet in Ter Apel. Nu moeten we dus samen zoeken naar oplossingen. Niet over drie weken maar nu.

Er komen ook mensen in Ter Apel aan die daar helemaal niet zouden moeten zijn. Mensen die de orde komen verstoren en criminele activiteiten ontplooien. Natuurlijk moeten we hier stevig tegen optreden! Deze groep zorgt ervoor dat inwoners van Ter Apel, de medewerkers van het AZC en de bewoners ervan zich niet meer veilig voelen.
Den Haag is nu aan zet. Het COA moet zich aan de afspraken houden en ook wij blijven naar oplossingen zoeken. We moeten dit SAMEN oplossen.

Fractie GroenLinks Westerwolde

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.