Veel belangstelling voor onthulling Monument 21 in Stadskanaal

Foto: Johannes Velthuis

STADSKANAAL – Vandaag is Monument 21 onthuld. Dit monument houdt de herinneringen aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in en rond een kleine arbeiderswoning aan de Krommewijk levend. Bij de onthulling waren bijzondere gasten aanwezig.

Aan de Krommewijk in Stadskanaal stond het boerderijtje van de familie Drenth. Willem en Hindertje Drenth boden samen met hun dochters Lammie en Fennie in de Tweede Wereldoorlog vanaf de zomer van 1942 onderdak aan zestien onderduikers waarvan dertien van Joodse afkomst. Door de hulp van de familie Drenth hebben zij allemaal de oorlog overleefd.

Monument 21 werd begin 2020 geplaatst langs de Barkelazathe, vlakbij de rotonde. Dit monument is ter ere van en nagedachtenis aan de familie Drenth. Het is ontworpen door kunstenaarscollectief WINKAL, bestaande uit Bernard Winkel en Leo Kaldenbach. De 21 gebogen stalen platen symboliseren alle 21 mensen die op het moment van de bevrijding in het kleine huis leefden. Het kunstwerk is tot stand gekomen dankzij bijdragen van bedrijven, fondsen, overheden en particulieren.

Gasten

Er waren bijzondere gasten aanwezig bij de onthulling. Drie nazaten van onderduikers waren erbij. Ze wonen tegenwoordig in Israël en zijn speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland gevlogen. Ook de kinderen van Bennie en Lammie Kosses-Drenth waren erbij. Burgemeester Klaas Sloots en wethouder Goziena Brongers waren ook aanwezig, naast de commissaris van de Koning René Paas en 40 leerlingen van de Piet Prinsschool.

De onthulling werd verricht door Hennie Helwig-Kosses, dochter van Lammie Drenth en Bennie Kosses en kleindochter van Willem en Hindertje Drenth, samen met de commissaris van de koning René Paas.

Kijk voor meer informatie over het monument op: https://www.monument21.nl/

Bron: Gemeente Stadskanaal

Foto’s: Johannes Velthuis, klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.