Burgemeester Koen Schuiling kondigt noodbevel af

Foto: Teunis Streunding (archieffoto)

GRONINGEN – Vanwege rellen in de binnenstad van Groningen heeft burgemeester Koen Schuiling een noodbevel afgekondigd.

Vanmiddag vond in Groningen een vreedzame demonstratie tegen de coronamaatregelen plaats. Hieraan deden honderden demonstranten mee.

Aan het eind van de middag werden op social media berichten geplaatst om naar het centrum te komen om te rellen. (Jonge) demonstranten verzamelden zich bij het Hoofdstation en trokken massaal naar het centrum. Ze gooiden met vuurwerk en fietsen naar de politie en vernielden straatmeubilair en bushokjes. Busvervoerder Qbuzz liet vanwege de rellen in het centrum de hele avond geen bussen rijden via de Grote Markt.

Nadat aan de oproep door de politie om naar huis te gaan geen gehoor werd gegeven werd besloten de Grote Markt en de Vismarkt “schoon te vegen”. De relschoppers lieten zich niet zonder slag of stoot door de ME en de politie verwijderen. Ze vernielden ramen en etalages van onder anderen de Drie Gezusters, AktieSport, opticien Greving en Greving en een telefoonwinkel.

Burgemeester Koen Schuiling besloot een noodbevel af te kondigen. Deze ging om 22.00 uur in en loopt morgenochtend om 5 uur af. Iedereen, die zich binnen de diepenring begeeft en daar niets te zoeken heeft, mag n als daartoe aanleiding is worden aangehouden. Er zijn vijf personen aangehouden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.