FNV: Vrijdagochtend actie-overleg buschauffeurs over Ter Apel

Foto: Catharina Glazenburg

Buschauffeurs van Qbuzz houden vrijdagochtend 17 december actiebijeenkomsten om over de overlast op de buslijnen door Ter Apel te overleggen. Daardoor zullen veel bussen in Drenthe en Groningen in de spits uitvallen. Edwin Kuipers, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘De eerste actie van twee weken geleden, heeft er nog niet voor gezorgd dat Qbuzz op onze eisen van meer beveiligers is ingegaan. We gaan nu overleggen welke stappen we nog verder kunnen nemen.’

De overleggen worden gehouden vanaf het begin van de dienst om 5.00 uur tot 8.00 uur op de standplaatsen Emmen, Oude Pekela en Stadskanaal. Bussen vanaf die plaatsen zijn na 8.00 uur weer in bedrijf. Volgens FNV snappen de chauffeurs dat de actie tot ongemak voor reizigers kan leiden. ‘Uiteraard laten onze leden liever de bussen rijden, maar ze zijn het geweld en intimidatie op de lijnen door Ter Apel helemaal zat. En ook de slappe houding van de directie van Qbuzz, die de problemen van de chauffeurs totaal niet serieus lijkt te nemen’, aldus Kuiper.

Meer beveiliging
Passagiers waar de problemen zich mee voordoen, reizen voornamelijk tussen Emmen en Ter Apel. Ze weigeren te betalen en proberen met geweld en intimidatie toch de bus in te komen. De buschauffeurs eisen van Qbuzz meer beveiliging op de bussen en bij de haltes om geweldsincidenten tegen te gaan. In een enquête die FNV eerder dit jaar hield, zegt 90% van de chauffeurs zich zorgen te maken over de veiligheid. ‘Chauffeurs maken zich al zorgen, voordat zij beginnen aan de busrit’, aldus Kuiper, ‘terwijl ze net als iedereen normaal hun werk moeten kunnen doen, zonder zich daar op weg ernaartoe, al druk om te maken.’

Verantwoordelijkheid
In juli is de staatssecretaris van Justitie naar Emmen gekomen om met de chauffeurs over een oplossing voor de problemen te praten. Ook heeft FNV meerdere keren met Qbuzz overlegd om tot een oplossing te komen. Kuiper: ‘Maar dat heeft allemaal weinig opgeleverd. Deze situatie duurt al te lang. Qbuzz is als werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Het is tijd dat het busbedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt.’

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.