Babyboom in Groningen: Westerwolde is koploper

 

WESTERWOLDE, GRONINGEN – – Tussen de Groningse lakens was er in 2020 niets te merken van de coronabeperkingen. In de provincie is dit jaar namelijk sprake van een heuse babyboom. Van januari tot en met oktober werden dit jaar al 4.420 baby’s geboren. Dit zijn er zo’n 220 meer dan tijdens de eerste 10 maanden van vorig jaar, wat neerkomt op een stijging van 5,2%. In de gemeente Westerwolde was deze stijging zelfs 31,6%. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Grootste stijging in Westerwolde, Eemsdelta en Westerkwartier.

In de gemeente Westerwolde werden de eerste 10 maanden van het jaar al 200 baby’s geboren. Dit zijn er 48 meer dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ook in Eemsdelta waren er van januari tot en met oktober verrassend meer geboortes dan dezelfde periode vorig jaar (+21,9%), gevolgd door de gemeente Westerkwartier (+10,3%).

In Stadskanaal was deze stijging niet te zien. Hier werden de eerste tien maanden van 2021 juist 23 minder kinderen geboren (-11,2%). Ook in Midden-Groningen (-4,2%) vond geen babyboom plaats. 

Onder de rivieren meeste pret in bed 

In de provincie Friesland was de stijging van het aantal geboortes het grootst. Hier werden de eerste tien maanden van het jaar zelfs 8,9% meer baby’s geboren dan in 2020. Maar ook onder de rivieren was er meer pret in bed. Zo was er in Noord-Brabant een stijging van 7,9% en in Limburg werden er 7,3% meer baby’s geboren. De kleinste stijging vond plaats in Zeeland (+2,8%). Met een stijging van 5,2% meer baby’s scoort Groningen net onder het landelijk gemiddelde. 

Bijna kwart minder IVF-behandelingen door corona

Door de uitbraak van het coronavirus werden vorig jaar 23% minder IVF-behandelingen uitgevoerd ten opzichte van de vijf voorgaande jaren. Het aantal behandelingen daalde van gemiddeld 10.900 naar 8.400. Ook dit jaar is de verwachting dat deze daling zal doorzetten. Door uitgestelde zorg zijn veel IVF-behandelingen uitgesteld en zelfs stopgezet. 

Ingezonden door Independer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.