Mensen uit 1965 uitgenodigd voor boostervaccinatie

Foto: Catharina Glazenburg

NEDERLAND – Mensen geboren in 1965 kunnen nu een afspraak inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Ook tijdens de feestdagen zijn de priklocaties open.

De GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst roept op om de afspraken online in te plannen om overbelasting van het callcenter te voorkomen. Ook partnerprikken worden niet meer ingepland. Door de honderdduizenden oproepen per dag staat het callcenter onder extreme druk. Daarbij moeten worden voorkomen dat het landelijke telefoonnetwerk in de problemen komt. 

Hulp bij maken afspraak

Help elkaar bij het maken van een online afspraak. Wie hulp nodig heeft kan ook gebruik maken van de uitlegfilm of van de stap-voor-stap handleidingen. Deze middelen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Ook kunnen mensen hulp vragen bij de bibliotheek. 

Afspraak aan huis

Mensen die vanwege hun gezondheid niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie kunnen komen, hoeven nog niets te doen. Zij krijgen een extra bericht voor een boostervaccinatie thuis.

MRNA-vaccins

De boosterprik wordt gezet met een mRNA-vaccin (Moderna of Pfizer). Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Mensen kunnen niet kiezen.

Omikron

Nederland hield tot voor kort nog aan dat de boostervaccinatie 6 maanden na de laatste vaccinatie gehaald kon worden. Vanwege de snelle verspreiding van de Omikron-variant is dit ingekort naar 3 maanden. Hierdoor krijgen snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19. Dit is in het belang van de volksgezondheid. Het Europees geneesmiddelenbureau EMAEuropean Medicines Agency gaf eerder dit jaar groen licht voor een boostervaccinatie 3 maanden na de laatste basisvaccinatie.

Vaccinatie en eerdere infectie beschermen minder goed tegen infectie omikronvariant

Vandaag gepubliceerde Nederlandse onderzoeksresultaten laten zien dat vaccinatie of een eerdere infectie minder goed beschermen tegen een infectie met de omikronvariant dan tegen een infectie met de deltavariant. 

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht testmonsters van 70.000 mensen van 12 jaar en ouder die in afgelopen weken (22 november-19 december 2021) positief testten op het coronavirus. Van deze mensen werd bij 931 mensen de omikronvariant gevonden. Van deze positief geteste personen met de omikronvariant was 84.7% volledig gevaccineerd. Van de positief geteste personen met de deltavariant was dat 62%. Hieruit blijkt dat vaccinatie minder goed beschermt tegen de omikronvariant dan tegen de deltavariant. Van de positief geteste personen met de nieuwe variant had 2,8% al eerder een corona-infectie doorgemaakt. Bij de deltavariant was dat 1,3%.  Dit betekent dat mensen die al corona hebben gehad, met de komst van de omikronvariant meer kans hebben om nog een keer corona te krijgen. 

De omvang van het aantal gevonden omikron monsters in dit onderzoek is nog gering. Daarom blijft het RIVM voortdurend onderzoek doen naar de omikronvariant. Deze studie kon bijvoorbeeld geen antwoord geven op de vraag of er verschillen zijn tussen de omikron en delta variant in de kans op ernstige ziekte. De komende weken zal, met het snel toenemen  van de nieuwe variant, meer duidelijk worden. 

Bron: RIVM

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.