Gerst pellen in Groninger molens

Foto: Jans Velthuis

GRONINGEN – In maart zullen in vele Groninger windmolens diverse activiteiten zijn in het kader van het 50 jarig jubileum van het molenaarsgilde. Het oude werktuig, de windmolen, werkt nog steeds.

Op 1 maart om 16.00 uur zal de start gegeven worden in Onderdendam, door de uitreiking van een kookboekje met gortrecepten aan de burgemeester van gemeente Het Hogeland. Dan zal ook de documentaire voor het eerst vertoond worden, waarin op een mooie manier getoond wordt hoe de weg is van gerst als gewas tot het eindproduct op ons bordje.

Verder zullen er diverse molens in de provincie gedurende de maand open staan voor bezoek, waarbij bezoekers kennis kunnen nemen van de wijze waarop in vroeger dagen met windkracht gerst werd gepeld tot gort. Gort was vroeger een veel gebruikt voedingsmiddel in Groningen. Ook vandaag nog is het goed te gebruiken, maar helaas wel wat vergeten. De voordelen van gort worden nu vaak met andere voedingsmiddelen bereikt. Misschien dat een hernieuwde kennismaking met gort het gebruik ervan weer kan stimuleren.

Een lijst met deelnemende molens zal half februari compleet zijn.

Ingezonden door Joep Gründemann, molenaar van de vestingmolen te Bourtange

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.