4 mei herdenking gemeente Veendam

Foto: Catharina Glazenburg

VEENDAM – Het is dit jaar 77 jaar geleden dat er voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Ook in 2022 staat de gemeente Veendam uitgebreid stil bij alle oorlogsslachtoffers die er toen, maar ook de afgelopen jaren gevallen zijn. Het jaarthema van de 4 mei herdenking 2022 is ‘Vrijheid in verbondenheid’.

Programma

De herdenking start met een herdenkingsbijeenkomst in de Grote kerk aan de J.G. Pinksterstraat in Veendam. Gastheer is burgemeester Berry Link. De herdenkingsbijeenkomst begint om 18.00 uur en is toegankelijk voor alle Veendammers. Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst is er een stille tocht. Deze begint om 18.50 uur bij de Grote kerk en gaat via het Julianapark en het Joods Monument aan de Bendiksstraat naar de Engelse graven op de begraafplaats in het centrum van Veendam. De tocht eindigt bij het monument naast de Grote Kerk. Hier vindt om 20.00 uur de officiële herdenking plaats. Na afloop van de herdenking is er voor alle belangstellenden een samenzijn in Cultuurcentrum vanBeresteyn.

Andere herdenkingen

Er zijn ook officiële herdenkingen bij het monument aan de Postkade in Wildervank en bij de Joodse begraafplaats aan de Sluisweg in Ommelanderwijk (verzamelen bij Meertens Meubelen). Deze herdenkingsbijeenkomsten starten beide om 19.30 uur. Mannen en jongens worden verzocht een hoofddeksel te dragen op de Joodse begraafplaats.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.