Jubileum Granfondo Giro Zonder Grenzen geslaagd

Foto: André Dümmer

ZANDBERG, MUSSELKANAAL – De viering van de doorkomst van de Giro d’Italia 2002 door de Kanaalstreek – 20 jaar na dato is in alle opzichten geslaagd.

Te beginnen met de warming up week, waarin de Van-Kerk-Tot-Kerk Tocht Sint Joseph Kerk Zandberg naar de Sankt Maximiliankirche in Rütenbrock zodanig goed is ontvangen dat vandaag meteen is besloten dat deze aloude “pelgrimstocht” nog de komende week een vervolg krijgt. Enkele onderdelen moeten worden geactualiseerd, waarna men deze fiets-/wandel-skeelertocht t/m september kan afleggen vanaf Sportschool Sports in Motion, Marktkade in Musselkanaal. Een belevenis ook uitermate geschikt voor de in de grensregio verblijvende toeristen. Bungalowparken, campings en fietshotels zullen wederom bij de campagne worden betrokken.

Vervolgens de kerkdienst zaterdagavond in de Sint Josephkerk in Zandberg ter nagedachtenis aan fietsslachtoffers. De toon was meteen gezet door de inleidende woorden van Pastoor Jos Deuling. Hij was onder de indruk geraakt door de deelnemers aan de onlangs gehouden Invictus Games. Bijna emotioneel wees de Pastoor op de deelnemers uit Oekraïne. Op de vraag wat deze gehandicapten na de Invictus Games gingen doen was hun unanieme antwoord: “Naar het front ons land mee helpen verdedigen!”. Pastoor Deuling herdacht naast de omgekomen fietsers ook de overledenen op het voetbalveld en bij snelheidssporten.

En vandaag de slotdag. Beter had de organisatie het niet kunnen treffen. Op dit moment stromen de complimenten binnen van zowel deelnemers aan de Vrije Toer Tocht als van de enthousiaste fietsers, die de populaire Picknick-Giro hebben volbracht. Op diverse verzorgingspunten werden zij uitbundig onthaald en getrakteerd op onder andere Kaffee und Kuchen en een exclusieve rondleiding door het Heimatmuseum in Rütenbrock.


Curieus moment aan het begin van de Picknick-Giro was de onderscheiding richting Lammert Schepers, die aan de tocht begon op een onberispelijk onderhouden 46 jaar oude fiets, destijds gekocht bij Fietshandel Wietse de Vries op Musselkanaal. De organisatie van de Granfondo was hiervan zodanig onder de indruk dat spontaan werd besloten de heer Schepers een draaginsigne in de vorm van een fiets op te spelden. Deze werd hem opgespeld door Melanie Fehrman, sportcoördinator Stichting Gronings Ontzet 350 jaar. Vol trots begon hij daarna, in gezelschap van zijn vrouw, aan de fietstocht langs een aantal toeristische kroonjuwelen in het grensgebied met de Dankernsee bij Schloss Dankern als keerpunt.
Oh, wie war das schön!

Tekst: Wim Mensen

Foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.