Veelerveen maakt zich op voor eeuwfeest Plaatselijk Belang

Foto: Catharina Glazenburg

VEELERVEEN – Dat het zaterdag feest is in Veelerveen kan niemand meer ontgaan. Door het hele dorp hangen versieringen.

Op zaterdag 25 juni viert Vereniging voor Plaatselijke Belangen Veelerveen het 100 jarig bestaan. Het hele dorp is al in feeststemming; de huizen zijn versierd met vlaggetjes, tuinen worden nog even extra netjes gemaakt en op veel plaatsen hangt de Hollandse driekleur in top. Ook bij Ons Noabershoes ziet het er met de prachtige hanging baskets fleurig uit.

De feestelijkheden worden om 12.00 uur geopend door burgemeester Jaap Velema. Verder is er die dag: een 100-Jaar markt met plantjes, kleding, brocante, hobby artikelen, parfums, en kaartjes, een grabbelton, oldtimershow, oud Hollandse spelen, met o.a. geiten melken en zaklopen, optredens van zangvereniging DES en gymnastiekvereniging GVV, Onstwedder Gaarv’n met demonstraties oude ambachten en spekdikken bakken, Jos Tipker Entertainment, een sneltekenaar, een smoothiefiets, boogschieten voor jong en oud, stand van de Historische Vereniging Westerwolde, draaiorgel, een imker ijs, gezellig terras en een tentoonstelling van oude foto’s in Ons Noabershoes.

In het kanaal kun je onder begeleiding een workshop suppen volgen. Dit is voor iedereen vanaf 12 jaar. Zwemdiploma verplicht! Je kunt je inschrijven voor 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Opgave via info@veelerveen.eu of 06-25045014. Vol = vol.

Om 18.00 uur is er een bbq voor leden en niet-leden en in Ons Noabershoes is het ’s avonds feest met medewerking van Krzysztof Groen en DJ Tedo.

Geschiedenis

In maart 1921 is de Vereniging voor Plaatselijke Belangen Veelerveen opgericht. Het was de tijd waarin de Vereniging ter bevordering van de kanalisatie van Westerwolde het B.L. Tijdenskanaal (1911), het Mussel Aa Kanaal (1916) en het Ruiten Aa Kanaal (1920) had laten graven. Deze kanalen leidden tevens tot de vestiging van de Aardappelmeelfabriek Westerwolde. Op de plek waar deze drie kanalen samen kwamen ontstond Veelerveen.

Zware werkomstandigheden zorgden ervoor dat de Veelerveensters zich al snel organiseerden om op die manier een sterke gemeenschap te vormen en op te komen voor de gezamenlijke belangen.

Nu, ruim honderd jaar later is de vereniging nog steeds springlevend en ook nodig. Voorzieningen zijn verdwenen of staan onder druk en daarmee de leefbaarheid van ons dorp. Opkomen voor- en behartigen van de belangen van alle Veelerveensters blijft ook in de toekomst het hoofddoel.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.