De rijdende concertzaal, Classic Express, staat in Blijham (Update)

Foto: Mazzelmoaze

BLIJHAM – De Classic Express staat deze week in Blijham.

De rijdende concertzaal, Classic Express, staat deze week op de parkeerplaats tegenover de ijsbaan in Blijham. Leerlingen van de groepen 3, 4, 5 en 6 van zeven scholen in de voormalige gemeente Bellingwedde kunnen er terecht voor een muziekvoorstelling.

De Classic Express kan uitschuiven tot een concertzaal met ruimte voor ongeveer 35 kinderen. Binnen staan zitjes voor de kinderen en er is een klein podium voor de jonge muzikanten en presentator. De kinderen komen binnen in een lichte en rustige ruimte: tijd voor iets heel anders, voor mooie muziek. De speciale lichten en videobeelden versterken de werking van muziek. Alle klank en geluid in de rijdende concertzaal wordt gereguleerd met een elektro-akoestisch systeem, dat zelfs de akoestiek van het Amsterdamse Concertgebouw kan nabootsen.

Een concert duurt ongeveer 45 minuten. Per dag vinden drie concerten plaats.

Update met info van het Prinses Christina Concours

De Classic Express is de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours (PCC). Ieder jaar organiseert het PCC voorrondes voor het Klassiek Concours regio Noord in Groningen. Daar doen zo’n 65 jongeren tussen 12-19 (zang 21) jaar aan mee, op allerlei instrumenten. Na de voorrondes op vrijdag en zaterdag worden er 6 à 7 deelnemers uitgekozen die op zondagmiddag in de regiofinale spelen en kans maken op mooie prijzen én een plek in de Halve Finale.

Alle prijswinnaars, ongeacht of ze doorgaan of niet, en ook de winnaars van de aanmoedigingsprijzen, mogen in de jaren na hun regiofinale-plek optreden in de Classic Express.

De Classic Express rijdt elk jaar langs zo’n 40-50 basisscholen in Nederland in regulier en speciaal onderwijs. De truck parkeert op het schoolplein, of dicht in de buurt, en blijft minimaal 2 dagen staan, om daar in totaal 6 concerten te geven aan de basisschool-leerlingen. Per plaatsing met 6 concerten kunnen er 180 kinderen genieten van de muziek. Er treden steeds 3 prijswinnaars op, die in leeftijd niet zo veel ouder zijn dan de kinderen, en die lekker op zachte, gekleurde kussens in de trailer naar het concert luisteren. Ze mogen alle vragen stellen die ze maar hebben. Over de instrumenten, de muziek, of je er later rijk van wordt, hoeveel je moet oefenen etc. etc. Tevoren hebben ze in de klas al een klap en stampstuk ingestudeerd, dat ze samen met de musici uitvoeren. Er is een prachtig geluidssysteem, dat het gevoel geeft dat je in een grote concertzaal zit, en er worden mooie kleuren op de wand geprojecteerd.

Vooroordelen over klassieke muziek worden geslecht en we hopen dat kinderen zelf ook geïnspireerd raken om muziek te gaan maken.

Na afloop van het concert krijgen ze informatie mee over de website Kies Je Instrument, waar je kunt kijken welk instrument je leuk vindt, en waar je in de buurt les kunt krijgen op dat instrument. Dat kan bij een muziekdocent zijn, een muziekschool, of een vereniging, zoals bij de harmonie of de fanfare. Volgend jaar wordt de website vernieuwd en kan je ook informatie vinden over eventuele financiële ondersteuning voor muziekles.

De Classic Express wordt gefinancierd vanuit een grote groep geweldige fondsen en stichtingen, waaronder het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, door de Kunstraad Groningen, en door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De scholen betalen een kleine eigen bijdrage. Jaarlijks komt de Classic Express minimaal 3 keer in elke provincie. Scholen kunnen zich aanmelden via de website www.classicexpress.nl

De concerten in Blijham worden gegeven voor de leerlingen van:

OBS De Vlonder 
OBS De Wiekslag 
OBS Oosterschool 
OBS Westerschool 
CBS De Loopplank 
CBS De Wegwijzer 
SWS De Driesprong 

De concerten vinden onder schooltijd plaats. De Classic Express staat er vandaag voor het laatst, gister waren er ook concerten.

Tot slot: de voorrondes en de regiofinale van het Klassiek Concours Noord vinden begin februari plaats.

-Vrijdagavond 3 en zaterdag 4 februari 2023: Voorrondes in Prins Claus Conservatorium Groningen (gratis toegankelijk)

-Zondagmiddag 5 februari 2023: zondagmiddag Regionale Finale in Prins Claus Conservatorium in Groningen met optredens regiofinalisten en prijsuitreiking.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken naar alle geweldige talenten uit het Noorden!

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.