Vaccinatie HPV voor 19 tot en met 26 jarigen van start. Vaccinatie mogelijk bij zeven locaties.

Foto: Catharina Glazenburg

GRONINGEN – Vanaf 12 januari 2023 krijgen jongeren in de leeftijd 19 tot en met 26 jaar een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het HPV virus. Deze vaccinatie beschermt tegen verschillende soorten kanker.

Hoe afspraak?

De komende weken krijgen jongeren een brief over de vaccinatie. Een afspraak kan men online maken op www.HPVafspraak.nl. Voor wie twijfelt over de vaccinatie is er een keuzehulp beschikbaar op www.hpvkeuzehulp.nl.

GGD Groningen start met vaccineren op 30 januari 2023. Vaccinatie is mogelijk op 7 locaties verspreid over de provincie, namelijk Appingedam, Groningen, Hoogezand, Stadskanaal, Scheemda, Uithuizen en Veendam. Tijdens het maken van de online afspraak kan men kiezen voor een locatie. Vaccinatie is alleen mogelijk met een afspraak.

Vaccinatie

Er worden twee vaccinaties gegeven. Tussen de vaccinaties zit minimaal 150 dagen. Jongeren, die een eerste vaccinatie hebben gehaald, krijgen over enkele maanden een sms om hen eraan te herinneren om een tweede afspraak te maken.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt goed tegen zes soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV kan zowel voorkomen bij mannen als bij vrouwen.

Rijksvaccinatieprogramma

Meisjes krijgen vanaf 2010 de HPV vaccinatie aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma, wanneer zij 10 jaar zijn. Sinds 2022 krijgen ook  jongens in de tienerleeftijd de vaccinatie aangeboden.

Met deze campagne voor 19 tot en met 26 jarigen krijgen jongens en mannen, die eerder niet zijn uitgenodigd en meisjes en vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie, de gelegenheid om de HPV vaccinatie te halen. De Gezondheidsraad stelt dat er voor deze leeftijdsgroep veel gezondheidswinst te halen is.

De HPV vaccinatie wordt in 2023 kosteloos aangeboden aan alle 19 tot en met 26 jarigen.

Bron: GGD Groningen

Voor meer informatie klik HIER.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.