Verslag van Jan Bossen van het ommetje door Bellingwolde

Foto: Jan Bossen

BELLINGWOLDE – Vanmorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Bellingwolde. Hieronder het verslag met foto’s gemaakt door Jan Bossen.

Vandaag waren de coaches van WandelenWerkt uitgeweken naar Bellingwolde. De start was deze keer bij Partycentrum De Meet. Hier stond om 8.54 uur de koffie met wat lekkers weer te wachten. De wandelaars, die zich vooraf hadden opgegeven, konden zich weer melden bij de coaches.

Om 9.15 uur ging de eerste groep voor de 10 km van start. En zoals gebruikelijk sloten ook wij hierbij aan. Het ging langs de Hoofdweg en al snel kwamen we bij de plaatselijke supermarkt. De PLUS markt bood alle wandelaars een heerlijke koek aan, maar men kon ook kiezen voor een appel. Deze geste werd zeer op prijs gesteld. Bedankt PLUS!

Vanaf daar ging het richting Veendiep. Hier ging ik weer graven in mijn herinneringen. Ik ging terugdenken aan de speedbootraces die hier , volgens mij in 1965, werden gehouden. Er was toen een internationaal speedbootrace, georganiseerd met deelnemers, niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland, Engeland en Oostenrijk. Er was een 27 km lang parkoers uitgezet met start en finish bij de Rhederbrug.

Eén van de deelnemers was de beroemde schaatser, wereld- en olympisch kampioen: Kees Verkerk. Hij nam deel in zijn speedboot ”Heya Keessie”. Op zaterdagavond een groot Speedbootbal met medewerking van Kees Verkerk, The Ro-D-Y’s en het orkest Jan Boer.

Langs de Veendiepsplassen, die door zandwinning zijn ontstaan, ging het richting het B.L. Tijdenskanaal. We volgden dit kanaal, staken de Rhederweg over en kwamen langs een bunker oftewel een kazemat. Hier staan er nog meer van langs het kanaal. Ze maakten deel uit van de verdedigingslinie van Nieuwe Schans tot Ter Apel.

De weg langs het kanaal werd verlaten en door het Kemperpark ging het via de Sportweg weer richting Partycentrum De Meet. Daar stond, zoals inmiddels gebruikelijk, voor de liefhebbers de  soep met stokbrood te wachten.

Weer een prachtige wandeling bij een beetje winters weer. Beetje vrieskou met de zon hoog aan de hemel. Wat wil je als wandelaar nog meer. 

Ingezonden door Jan Bossen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.