Grasnapolsky maakt programma compleet

Foto: Anita Meis

SCHEEMDA –  Festival Grasnapolsky maakt de line-up van 2023 compleet met onder meer BLUAI, Brintex Collective, SUBFICTION en Katie Koss. Bovenop de muziek presenteert het festival ook theater, spoken word en beeldende kunst in en rondom de fabriek De Toekomst met o.a. interdisciplinair kunstcollectief WERC (eerder te zien in het Groninger Museum).  De tiende jubileum-editie van Grasnapolsky vindt plaats op 10, 11 en 12 maart. De kaartverkoop is reeds gestart

Beau Zwart & The Fam • BLUAI • Brintex Collective • Diggy Rast • Frits en Andries • JÓRMA • Het Grensland • Katie Koss • Porcelain id • Ranie Ribeiro • Ruwhel & De Bigi Blues Band • SUBFICTION • TIMNOTSIMON • Vieze Meisje • WATERLEAF • WERC
 
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Al sinds 2019 slaat Grasnapolsky de handen ineen met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, dé expert in Nederland voor actuele vernieuwende Vlaamse podiumkunst, beeldende kunst en muziek. Samen zorgen we voor de programmering van een flink aantal Vlaamse acts, die de afstand tussen Groningen en Vlaanderen moeiteloos weten te overbruggen.
Artiesten die we via deze samenwerking eerder in de fabriek gezien hebben waren onder andere Charlotte Adigéry, Chibi Ichigo en Willy Organ. Dit jaar brengen zij de vierkoppige dromerige indie-pop band BLUAI, de breekbare folk van Porcelain id en hiphop/electro sensatie Vieze Meisje vanuit Vlaanderen naar Grasnapolsky.
On Track Agency en De Nieuwe Lichting 
De tofste, upcoming Rotterdamse acts reizen met De Nieuwe Lichting en On Track Agency naar Scheemda om fabriek De Toekomst flink op z’n kop te zetten. Voorgaande jaren bracht On Track al artiesten als De Likt, Froukje, Alberta Balsam, David Vunk en meer. De Nieuwe Lichting kwam vorig jaar met LE MOTAT, Smudged, Socks;SportsSocks, Het Gezelschap en Beau Zwart om hun bijzondere compilatie album ‘De Nieuwe Lichting’ ter gehore te brengen. 
Op zaterdag 11 maart hosten zij als vanouds een podium op Grasnapolsky met een aantal van hun artiesten: Jazz collectief Brintex Collective, muzikaal multitalent Beau Zwart & The Fam, Rotterdamse hip-hop grootheid Ruwhel & De Bigi Blues Band, veelzijdige harpist, producer en DJ Ranie Ribeiro en de mysterieuze filmmaker en producer SUBFICTION. Tussendoor zorgt hypeman, dj en Gras bekende Diggy Rast ervoor dat het feest geen seconde stopt. Powered by Popunie Live.
Daarnaast voegt Grasnapolsky nog twee lokale namen toe aan het programma: Katie Koss en WATERLEAF, die beide vorige maand in Groningen indrukwekkende shows neerzetten op Noorderslag en Grunnsonic

Kunst en Expedities 
Bovenop de muziekprogrammering presenteert Grasnapolsky ook beeldende kunst. Eerder maakten we al de namen van diverse beeldend kunstenaars en collectieven bekend die hun installaties exposeren tijdens het festivalweekend. Nu sluiten WERC en TIMNOTSIMON de rij met hun ruimtelijke installaties die De Toekomst in nieuw licht zetten. De werken zijn geïnspireerd op het thema van deze editie: Alles om je heen. 
Op het gebied van locatietheater en spoken word presenteert Grasnapolsky deze tiende editie een aantal unieke projecten waaronder En je noemt het / het grensland. In samenwerking met NOORDWOORD, Groningse en Duitse spoken word artiesten onderzoeken we hoe streektaal een plaats kan veroveren in de hedendaagse dichtkunst en op het festivalpodium. We stoffen de klanken af, hervinden de woorden en bestuderen de uitspraak van het Nedersaksisch, in 1996 erkend als regionale taal onder het Europees Handvest. Een niet-gestandaardiseerde taal die verschillende varianten heeft: het Gronings, het Drents maar ook het Plattdeutsch dat gesproken wordt net over de grens. In de week voor het festival werken de spoken word artiesten uit het grensgebied onder leiding van spoken word-dichter Dean Bowen en andere ervaren dichters en singer-songwriters aan een gloednieuwe performance die in première gaat op het festival.   Muziek- en contextmaker JÓRMA organiseert gathering THEY/THEM, waarbij vier muzikanten, een acteur en een danser zich met persoonlijke verhalen, ervaringen en lichamen verbinden met elkaar en de andere aanwezigen. 

Grasnapolsky vertelt het verhaal van een bijzondere locatie, omgeving, geschiedenis en toekomst. In dit kader gaan de  inmiddels – op Grasnapolsky – beroemde Frits en Andries weer op expeditie om en door Fabriek de Toekomst. Tijdens de expedities word je aan de hand van het thema ‘Alles Om Je Heen’ meegenomen door de fabriek én de omgeving

“Meer dan ooit willen wij onze blik naar buiten richten, bewuster nadenken over de wereld om ons heen, maar ook belichten wat ons juist samenbrengt. Alles om je heen groeit, vernieuwt, bloeit en alles om je heen inspireert ook. Alles om je heen kan dus ook nieuwe inzichten bieden: een nieuw gevoel, een nieuwe beleving, nieuwe ervaring.” aldus programmeur Kunst & Expedities Anika van de Wijngaard.
 
Dagindeling
De volledige line-up van Grasnapolsky:
Donderdag (bungalowpark): LE MOTAT • POM • Elmer • Berg & Beuk & Friends
Vrijdag: The Haunted Youth • Lucky Fonz III • Aili • Bob Uit Zuid • Cloudsurfers • Dorpsstraat 3 • Géonne Hartman • Monolithe Noir • SIM—OJ • Relate Radio • Fedde &de Carvalho • JÓRMA • Jos Agasi • Steven Wobbes • Studio SPÉS • TIMNOTSIMON • WERC 
Zaterdag: Prins S. En De Geit • Joya Mooi • Kids With Buns • Lander & Adriaan • Loupe • BLUAI • Katie Koss • La Jungle • Mila V • Roufaida • St. Paul • Beau Zwart & The Fam • Brintex Collective • Diggy Rast • Electropoëzie • Luc Voss • Pol • Porcelain id • Ranie Ribeiro • Ruwhel & De Bigi Blues Band • SNACKBAR The Ambassadora • SUBFICTION • Zea • Relate Radio • Elten Kiene • Fedde &de Carvalho • Frits en Andries • Jos Agasi • Steven Wobbes • Studio SPÉS • TIMNOTSIMON • WERC 
Zondag: Thomas Azier & Noordpool Orkest • GGGOLDDD • Pitou • NONCHELANGE • Someone • Bumble B. Boy • Cloud Cafe • Luna Morgenstern • Nagasaki Swim • Eva Serena • Kourosh • Library Card • Morpheus • Robin Scherpen • Vieze Meisje • WATERLEAF • Relate Radio  • Elten Kiene • Fedde &de Carvalho • Frits en Andries • Het Grensland • Jos Agasi • Steven Wobbes • Studio SPÉS • TIMNOTSIMON • WERC

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.