Duizenden mensen bij protesten in Den Haag

Foto: Hemmo Kuiper

DEN HAAG – Gisteren protesteerden in het Zuiderpark in Den Haag zo’n 25.000 mensen tegen o.a. het landelijk stikstofbeleid.

Duizenden mensen uit heel Nederland kwamen gisteren naar De Haag om er te protesteren tegen het landelijk stikstofbeleid, de gedwongen uitkoop van boeren en andere maatschappelijke problemen zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen. Hierbij waren actievoerders van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland (SvNL) aanwezig. De betogers hadden spandoeken, omgekeerde Nederlandse vlaggen, hartjesballonnen en rode boerenzakdoeken bij zich. Ze werden onder anderen door Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) toegesproken.

Op verschillende plekken in de Haagse binnenstad stonden legertrucks met daarop zeecontainers. Dit om te voorkomen dat trekkers het centrum in konden rijden. Toch lukte het de bestuurders van een trekker en 14 vrachtwagens, nadat een shovel was omvergereden, het Zuiderpark te bereiken. Voor zover bekend bleef de sfeer goed en is er één persoon aangehouden. Rond half vijf gingen de betogers huiswaarts.

Naast het boerenprotest betoogden ook klimaatactivisten van Extinction Rebellion in Den Haag. Zij bezetten de A12, een belangrijke toegangsweg tot de stad, waar ze protesteerden tegen o.a. de belastingvoordelen van fossiele brandstoffen. Er werden 700 klimaatactivisten opgepakt.

Foto’s: Hemmo Kuiper

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.