Muurtje metselen in het oor helpt patiënten met een chronisch loopoor

Foto: Treant / Promotie KNO-arts Simon Geerse

REGIO – Dertig procent minder terugkomende ziekte, minder herhaaloperaties en weer kunnen zwemmen! Nu is ook wetenschappelijk bewezen dat een ooroperatie met de zogenoemde obliteratietechniek het beste middel is voor patiënten met een chronische middenoorontsteking (met vaak een loopoor). Simon Geerse, KNO-arts bij Treant, promoveerde op 8 maart op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.

Een chronische oorontsteking ontstaat doordat het trommelvlies het oor in trekt. Het medische woord hiervoor is een cholesteatoom. Daarbij hopen oude huidcellen zich op. Die oude huidcellen moeten worden verwijderd. Want anders bestaat het risico dat er schade ontstaat aan bijvoorbeeld het slakkenhuis, evenwichtsorgaan of de aangezichtszenuw.

Muurtje metselen in het oor

Tot ongeveer 15 jaar geleden haalden KNO-artsen via een operatie alleen de huidcellen uit het oor. Vaak moesten deze operaties na een paar jaar opnieuw gebeuren. Soms wel vijf tot zeven keer. Met de obliteratietechniek metselt de arts een soort muurtje van kunstbot in het oor. Het muurtje sluit een deel van het oor af, waardoor de huidcellen daar niet meer naar toe kunnen groeien. In principe blijft het middenoor intact. Tijdens de operatie wordt ook geprobeerd om het gehoor te verbeteren (met bijvoorbeeld een kunstgehoorbeentje).

Het onderzoek van Simon Geerse laat zien dat bij circa 95 procent van de patiënten de klachten niet meer terugkomen na obliteratie. Ook na een langere periode (meer dan tien jaar). Daarnaast is hun kwaliteit van leven verbeterd. Zij hoeven minder vaak naar het ziekenhuis, hebben geen chronisch loopoor meer en kunnen weer zwemmen.

‘Met dit proefschrift bewijs ik dat het antwoord op de vraag (en titel van mijn proefschrift) “To obliterate or not to obliterate, that’s the question” positief is’, aldus de KNO-arts. ‘Maar ik hoop ook dat door dit proefschrift nog meer patiënten op deze manier geholpen kunnen worden.’

De KNO-artsen bij Treant behandelen per jaar ongeveer 50 patiënten op deze manier.

Het hele proefschrift is hier te lezen.

Ingezonden

Foto: Treant / Promotie KNO-arts Simon Geerse

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.