Hommage aan Anton Heyboer in Oudeschans

Foto: Jan Glazenburg

OUDESCHANS- Van vrijdag 5 mei tot en met zondag 27 augustus 2023 vindt de tentoonstelling Hommage aan Anton Heyboer plaats in Galerie Erika Stulp aan de Molenweg 4 in Oudeschans.

De opening wordt 5 mei om 16.00 uur verricht door Richard ter Borg, kunsthandelaar en veilingmeester. U wordt van harte welkom geheten met een hapje en een drankje. Gedurende deze expositie worden er verschillende evenementen gehouden als dichtkunst, zang en muziek, gerelateerd aan de beeldende kunst.

Anton Heyboer (gestorven in 2005), bekend van zijn bijzondere levensstijl met 4 bruiden, heeft in verschillende soorten van stijlen en technieken kunstwerken gemaakt, waarmee hij over de hele wereld beroemd is geworden. Hij maakte soms sfeervolle figuratieve boerderijtjes (Borger) tot werk waar geen touw aan vast te knopen is. Voor Anton had het grote betekenis. “En bij mij komt door goed te kijken, soms wél mijn onderbewustzijn naar boven”, aldus Erika Stulp.


Toen Anton in de oorlog onderdook op een schip in Vinkeveen heeft hij daar stapels ‘Vinkeveentjes’ geschilderd, voorstellende: riet, water, lucht. Nat werden de doeken over elkaar heen gestapeld, waardoor er rechthoekige lijnen ontstonden van de spielatten op de onderliggende doeken. Deed hij dat om zijn angst voor ontdekking te onderdrukken?

Heyboer had een favoriet thema: de torenhaantjes en de kippen. Dit werk kostte hem geen enkele concentratie. Maar de composities zijn altijd treffend. Vooral zijn grafische werk getuigt van een bijzonder sferisch en decoratief talent. Zijn ballerina’s in olieverf, daar moet je je eigenlijk in laten onderdompelen……. “En waarom vind ik een tentoonstelling van Anton Heyboer nu zo bij me passen? Ook ik ben heel erg bezig met mijn innerlijke wereld als inspiratiebron. Het schilderen is een hulp om te kunnen overleven” zegt Erika.

Iets over de Galeriehouder.
Erika Stulp had haar Galerie, met eigen werk, jaren aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in het centrum van Groningen. Als oudere dame werd de stad, vol met lieve studenten, haar te druk. Vorig jaar februari vond ze haar ‘droomkasteel’, midden in Oudeschans, het kleinste vestingdorpje van Nederland. Maar zo muisstil als het in dit Anton Pieck- dorpje kan zijn, dat hoefde nu ook weer niet. Erika, die weleens contact heeft met mensen aan gene zijde, vroeg het universum om wat leuke reuring. En daar kwam Anton Heyboer door: “Erika lieve schat, ik heb bruiden genoeg, maar ik kan je wel helpen aan een gouden put vol werk van mij, niet ver bij jou vandaan. Ik zal zorgen dat je de put binnenkort vindt. En dan heb je reuring lieverd, spraakmakende werken van mij. Je kunt maar kiezen! En dan ga je heel veel mensen blij maken ”.

“Ik sprong een gat in de lucht van enthousiasme, dat begrijpt u vast. Heel stil in mijn eentje ben ik begonnen met de voorbereidingen. Die put moest natuurlijk geheim blijven! En nu gaat het gebeuren:
40 prachtige, originele werken van Anton Heyboer, de hele zomer te zien en te koop in Oudeschans.
En Anton zal af en toe vast om het hoekje kijken…..”

Galerie Erika Stulp
Molenweg 4 Oudeschans
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 en op verzoek. 0636167686

Ingezonden door Erika Stulp

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.