Vlaggen wapperen weer in Veele

Foto: Catharina Glazenburg

VEELE – Gisteren was het 78 jaar geleden dat de bevrijding van Veele begon.

De bevrijding van Veele begon op 12 april 1945. Bij het oorlogsmonument bij de Rolinbrug werd hier gisteren op gepaste wijze bij stilgestaan. Leden van Plaatselijk Belang Veele hingen bij het monument de Nederlandse en Belgische vlaggen halfstok. Vandaag werden, om de bevrijding te vieren, de vlaggen in top gehesen. Ook bij veel woningen in Veele wapperde vandaag de Driekleur.

Veele werd door de Belgen bevrijd. Dit ging niet zonder slag of stoot. Zestien boerderijen en huizen gingen in vlammen op en een klein meisje vond de dood door een verdwaalde kogel. De Belgen kwamen het dorp vanaf de Vlagtwedder kant binnen. Enkele dagen daarvoor hadden de Duitsers de brug over het Mussel Aa kanaal opgeblazen om zo onze bevrijders de doorgang naar het noorden te beletten. Uiteindelijk kwamen drie Belgen en zeven Duitsers in het oorlogsgeweld om en was Veele bevrijd. De gevluchte bewoners konden weer huiswaarts keren.

Er werden nieuwe huizen en schuren gebouwd en er kwam een nieuwe brug over het Mussel Aa kanaal. Deze werd de Rolinbrug genoemd, naar baron Philippe Rolin, een van de gesneuvelde Belgische militairen. Bij de brug werd ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen van het Belgische parachutisten regiment S.A.S.: Ph. Rolin, J Breuer en E Hazard een monument opgericht.

De heer Jaak Daemen maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Belgian S.A.S., een elite-eenheid die is ontstaan in Engeland. Hij heeft opdrachten uitgevoerd in Nederland, Duitsland en Denemarken. De sectie van Daemen heeft onder leiding van Kolonel Blondeel een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Veele, waarbij drie Belgische SAS paratroepers het leven lieten. Voor zijn rol in de bevrijding van Veele en zijn essentiële en structurele bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse herdenking in Veele, werd Daemen in 2017 benoemd als ereburger van de toenmalige gemeente Vlagtwedde. De heer Daemen is vorig jaar op 6 augustus op 97 jarige leeftijd overleden. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.