Leerlingenvervoer naar Groningse musea uitgebreid 

Foto ingezonden door Kunst en Cultuur

GRONINGEN – Het vervoersproject Culturele Mobiliteit wordt volgend schooljaar uitgebreid met Museum Stad Appingedam en het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Scholen kunnen nu kiezen uit negen culturele bestemmingen. Het busvervoer naar de geselecteerde musea wordt tegen sterk gereduceerde prijs aangeboden, waardoor een educatief programma op locatie voor alle scholen mogelijk is.

In Museum Stad Appingedam gaan leerlingen op zoek naar Middeleeuwse sporen op straat en in kelders en horen ze de verhalen over hoe mensen vroeger leefden. In het Noordelijk Archeologisch Depot onderzoeken de leerlingen het verleden als echte archeologen. Ze bekijken botten en materialen, maken kennis met bijzondere vondsten en richten hun eigen tentoonstelling in. Naast de genoemde musea kunnen scholen ook kiezen voor het Groninger Museum, Klooster Ter Apel, Fraeylemaborg, Openluchtmuseum het Hoogeland, Veenkoloniaal Museum, De Schoolkerk en Museum Wierdenland.

Het project Culturele Mobiliteit wordt uitgevoerd door Stichting Kunst & Cultuur en gefinancierd door de provincie en gemeenten in Groningen. Alle partijen vinden het belangrijk dat alle kinderen in Groningen op locatie kennismaken met de rijke historie van de provincie Groningen en de kunst in het Groninger Museum.


Leren in een museum gebeurt niet alleen formeel, maar ook informeel. Door het bezoek en door te kijken en te doen. Door de verhalen, voorwerpen of kunstobjecten uit het museum ontwikkelen de leerlingen zich op cultureel gebied. 

De uitbreiding van het project Culturele Mobiliteit betekent niet dat er meer geld beschikbaar is. De scholen hebben alleen meer keus uit het aantal aangeboden programma’s. Jaarlijks is er financiële ruimte om ongeveer 6.000 leerlingen te vervoeren.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.