Ganzenborden op jubileumplacemat 10-jarig Gasterij Natuurlijk Smeerling

Het team van Gasterij Natuurlijk Smeerling speelt jubileumganzebord (foto Gasterij Natuurlijk Smeerling).

SMEERLING – Gasten van Gasterij Natuurlijk Smeerling kunnen dit jaar ganzenborden tijdens hun verblijf op het terras of in de zaak. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan ontwierp exploitant Margriet Nieuwenhuis samen met partners een jubileumplacemat in de vorm van een ganzenbord. Nieuwenhuis verlengde onlangs haar overeenkomst met eigenaar van het pand Natuurmonumenten met nog eens tien jaar.

“We wilden ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan iets bijzonders doen. Iets ludieks en unieks, wat ook te maken heeft met het jubileum. We kwamen uit op een ganzenbordspel, waarbij de spelers door tien jaar Gasterij ‘lopen’. Het spel staat net als ons bedrijf voor gezellig samenzijn, ontspannen en onthaasten”, vertelt Margriet. Het spelbord is afgedrukt op de placemat die dit jaar op alle tafels ligt. De gasten kunnen pionnen krijgen en door middel van een QR-code gooien met een digitale dobbelsteen. “Ook zijn ook echte dobbelstenen beschikbaar”, zegt Margriet. “Wie dat wil, mag een extra placemat meenemen voor thuis en daarnaast is het spelbord via onze website te downloaden.” Op de achterkant van de placemat zijn reviews van gasten, bedrijven, leveranciers, samenwerkingspartners en personeel te vinden en zijn tien highlights in foto’s afgedrukt, van elk jaar één foto.  

Saksische boerderij

Gasterij Natuurlijk Smeerling is gevestigd in één van de acht Saksische boerderijen uit de 17e en 18e eeuw in Smeerling, die samen een beschermd dorpsgezicht vormen. In 1987 kocht Natuurmonumenten de boerderij om deze gedurende zes jaar in authentieke stijl te restaureren. In 1993 was de restauratie klaar en kreeg de boerderij een horecabestemming. De eerste tien jaar was de voormalige deel in gebruik als Smeerlings Theehuys. 

Nog tien jaar

Natuurmonumenten koos in 2013 Margriet Nieuwenhuis uit Smeerling uit een veertigtal gegadigden voor de exploitatie van het Smeerlings Horecabedrijf. Haar visie – met als speerpunten onder meer zo veel mogelijk producten uit eigen regio, teruggaan naar basis en eenvoud en gasten tegemoet treden met betrokkenheid, respect en oprechte zorg voor de natuur – kreeg de afgelopen tien jaar vorm. “Op dit moment betrekken wij tachtig tot negentig procent van onze producten en diensten uit eigen streek. Daar zijn wij bijzonder trots op”, vertelt zij. De overeenkomst werd afgesloten voor een periode van tien jaar, dus tot en met dit jaar. Onlangs bekrachtigden Natuurmonumenten en Nieuwenhuis hun samenwerking voor nog eens een periode van tien jaar. “Beide partijen zijn blij met wat hier is neergezet en willen graag nog een decennium met elkaar door”, vertelt Margriet. 

Jubileum

Naast de jubileumplacemats viert de Gasterij het 10-jarig bestaan met een speciale jubileumeditie van de Roege Wilt Wandeling. Deze themawandeling met onderweg scènes uit het verhaal over de mythologische minkukel Roege Wilt vindt dit jaar plaats op 8 juli. Ter gelegenheid van het jubileum is er een bijzonder verrassingsoptreden. Ook is er ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een digitale fototentoonstelling samengesteld. 


Het digitale ganzenbordspel, de spelregels en achtergrondinformatie over de  tien highlightfoto’s zijn online te vinden op de webpagina gasterij-natuurlijk-smeerling/ganzenbordspel. 2013-2023: Een terug- en vooruitblik en de fotoexpositie is online te vinden op de website gasterij-natuurlijk-smeerling.nl/gasterij-10-jaar.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.