Deelnemers Roparun doen Westerwolde en Pekela aan

Foto: Fred Stötefalk

WESTERWOLDE, PEKELA, REGIO – Dit pinksterweekend vindt de tweeëndertigste editie van de Roparun plaats. De ruim vijfduizend deelnemers, verdeeld over 212 teams, leggen een afstand van meer dan 500 kilometer af. Vannacht en vanmorgen vroegen liepen ze door o.a. Westerwolde en Pekela.

Dit jaar was de start wederom vanaf 11.00 uur zaterdagochtend op Vliegveld Twenthe. In estafettevorm lopen de deelnemers via een noordelijke- en een zuidelijke route richting de Coolsingel in Rotterdam. Met deze uitdaging halen de teams geld op dat via Stichting Roparun wordt ingezet voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker.

De eerste teams worden vanaf maandag 29 mei 12:00 uur aan de finish verwacht. Over de gehele route kunnen de deelnemers op steun rekenen. Diverse doorkomstcomités in heel Nederland zijn de afgelopen weken bezig geweest om voor de Roparunners een warm onthaal te organiseren als zij door hun gemeente komen. Iedere stad en dorp doet dat op zijn eigen manier. De thuisblijvers kunnen de teams dag en nacht live volgen via de televisie of radio op onder meer de website van Roparun (www.roparun.nl). Voor de organisatie zijn ongeveer vijfhonderd vrijwilligers actief.

Over Roparun
De Roparun is een non-stop estafetteloop die al meer dan 30 jaar wordt georganiseerd. Tijdens het evenement lopen en fietsen de deelnemers in estafettevorm en worden zij begeleid en ondersteund door bijvoorbeeld chauffeurs, verzorgers en cateraars. In 2022 bracht de estafetteloop een bedrag van ruim drie miljoen euro op. Het ingezamelde bedrag wordt gebruikt om verschillende doelen in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland te ondersteunen die het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker proberen te maken.

Het motto is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”

Dat het prima weer was om te lopen bleek vannacht in Vlagtwedde. Het eerste team, team 155 de Royal den Hartogh runners, was ruim 20 min te vroeg in Vlagtwedde, waar de controlepost om 01.00 uur open ging en de teams moesten wachten om verder te mogen. Vervolgens gingen ze via Veele en Wedde naar de Pekela’s, waar het 1e team (team 155) zich rond 02.00 meldde. Hier had Fyzigo een partytent opgezet om samen met enkele supporters de teams welkom te heten en aan te moedigen. Ze zijn er de hele nacht blijven staan en het was er zeer gezellig. Voor de liefhebbers was er koffie of thee en een hapje, verzorgd door Fyzigo.

Doordat niet alle teams tegelijk starten zat er nogal wat ruimte tussen de teams en zodoende duurde het tot 8.45 uur, voordat alle teams door het centrum van Oude Pekela waren.

Op Tweede Pinksterdag finisht deze loop op de Coolsingel in Rotterdam. Dit is live te volgen via roparunlive.nl.

HIER vindt u de noordelijke route.

Foto’s: Fred Stötefalk

Video: Jurrie Redmeijer


Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.