Burgemeester sluit drie drugspanden in Oude Pekela

Foto: Teunis Streunding (archieffoto)

OUDE PEKELA – Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela heeft afgelopen week drie drugspanden gesloten in Oude Pekela. Het gaat om woningen aan de Eltjenswijk, Anne Frankstraat en Feiko Clockstraat.

De politie ontdekte in de woning aan de Eltjenswijk een voorraad harddrugs en vuurwapenpatronen. Dit pand gaat een half jaar op slot. De huizen aan de Anne Frankstraat en de Feiko Clockstraat zijn drie maanden gesloten wegens hennepteelt. Het vermoeden bestaat dat de ontdekte kwekerijen recent zijn geoogst.

Op grond van het zogeheten Damoclesbeleid is de burgemeester bevoegd zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk op te treden. Zo kan de burgemeester overgaan tot sluiting van een pand of een woning afhankelijk van de omstandigheden en wat er wordt gevonden.

In alle drie gevallen was er volgens burgemeester Jaap Kuin voldoende grond om tot sluiting over te gaan:

‘Hennepplantages in huizen of drugshandel vanuit woningen tasten het woon- en leefklimaat in de buurt ernstig aan. Ze hebben een aanzuigende werking op criminele activiteiten en kunnen leiden tot onveilige situaties, zoals brandgevaar, explosiegevaar, waterschade of geweldsincidenten. Ik accepteer dit soort activiteiten dan ook niet in onze dorpen en buurtschappen.’

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.