GroenLinks wil humanitaire legerinzet om nieuwe noodsituatie in Ter Apel te voorkomen 

Foto: Catharina Glazenburg

 

TER APEL – Het humanitaire drama dat zich rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel afspeelt dreigt een nieuw dieptepunt te bereiken. Net als vorig jaar verblijven mensen in onmenselijke omstandigheden en is de situatie kritiek. Ondanks de voortschrijdende ernst van de situatie weigert de Rijksoverheid voor een oplossing te zorgen. De fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten wil niet langer afwachten en doen daarom een ingrijpende oproep aan het bestuur van Veiligheidsregio Groningen: het leger moet gevraagd worden om humanitaire hulp te verlenen.  

“Onacceptabel, onmenselijk en beschamend.” Met deze woorden reageert Statenfractievoorzitter Nadja Siersema op de berichtgeving rondom Ter Apel. Al jaren heerst er een crisissituatie in het aanmeldcentrum. Nadat dit vorig jaar al leidde tot een humanitair drama, sloeg de inspectie Justitie en Veiligheid vandaag opnieuw alarm dat een nieuwe noodsituatie dreigt. Dergelijk leed mag niet voorkomen in Nederland, vindt GroenLinks. Dit moet en kan anders.  

Voor de korte termijn vraagt GroenLinks daarom het bestuur van Veiligheidsregio Groningen een beroep te doen op humanitaire inzet van het leger, om een voorportaal voor de opvang in te richten: “Dit is een crisissituatie die vraagt om een acute crisisaanpak. Wanneer de regering hier geen verantwoordelijkheid voor neemt, proberen we dit zelf te regelen. Daarom vragen we om een humane inzet van het leger, om Ter Apel en iedereen die hier verder bij betrokken is te ontlasten. De volgende stap is een eerlijk asielbeleid, waarbij alle gemeenten in het land hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Er zijn voldoende leegstaande gebouwen die op korte termijn ingericht kunnen worden voor de opvang, maak dit kleinschalig en er zal zeker draagvlak ontstaan,” aldus Siersema.  

De inzet van het leger moet een humanitair drama voor asielzoekers voorkomen en het dorp Ter Apel ontlasten, in afwachting van opvanglocaties in de rest van Nederland. Eerder deze week uitte Commissaris van de Koning René Paas al een noodkreet richting gemeenten en de Rijksoverheid om direct opvangplaatsen beschikbaar te stellen. “Het leger kan tot die tijd zorgen voor humane opvang in goede tenten, registratie van de inkomende asielzoekers en het vervoer van en naar het aanmeldcentrum in Ter Apel voor mensen die een afspraak hebben. Op deze manier kunnen we een nieuw drama hopelijk voorkomen.” zegt Statenlid Bas de Boer. “Tegelijkertijd is het vijf over twaalf voor Nederland om solidair met Groningen te zijn. Wij zijn trots op de medemenselijkheid die onze gemeenten tonen, maar het is de hoogste tijd dat de rest van het land verantwoordelijkheid pakt binnen de asielopvang ” 

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.