Initiatiefnemers van tijdelijke testlocatie bij zandwinning Alteveer trekken plannen in

Foto: Tedo Swarts

NIEUWE PEKELA, ALTEVEER – De initiatiefnemers voor een tijdelijke testlocatie bij de zandwinning aan het Kruiselwerk tussen Nieuwe Pekela en Alteveer hebben de plannen afgeblazen.


De projectgroep Grow – een samenwerkingsverband van twintig kennisinstellingen op het gebied van windenergie op zee – wilde in de zandwinning bij Alteveer funderingen van windparken op zee testen.
De projectgroep voor de testlocatie heeft de gemeente Pekela nu laten weten niet te kiezen voor de zandwinning bij Alteveer. In plaats daarvan wordt een deel van het onderzoek verplaatst naar het Duitse Hannover. Naar een nieuwe plek voor een testlocatie wordt nog gekeken.


Onder omwonenden en inwoners van Alteveer was veel weerstand tegen de plannen van Grow uit vrees voor schade aan de woningen en overlast van werkverkeer. De initiatiefnemers wisten ondanks meerdere pogingen geen draagvlak te creëren bij de dorpsbewoners en hebben besloten het testproject in Duitsland voort te zetten. ‘Voor de gemeente is het een voorwaarde dat er onder de bevolking draagvlak is voor een dergelijk project. Dat is niet gelukt. Ik vind het verstandig van de projectgroep om de plannen elders te realiseren’, aldus burgemeester Jaap Kuin van Pekela.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.