Plantdag Groene Dorpen ‘Jipsingboertange-Harpel’

Foto: Stek en Streek

JIPSINGBOERTANGE, HARPEL – Op zaterdag 3 februari a.s. wordt met een feestelijke plantdag het project Groene Dorpen ‘Jipsingboertange-Harpel’ afgesloten. Een project van een Initiatiefgroep / Werkgroep van bewoners uit beide dorpen en bureau Stek en Streek uit Assen.

Doelstelling van het project is de versterking van de karakteristieke erf- en dorpsbeplanting in de dorpen Jipsingboertange en Harpel en het omringende buitengebied. De projectuitvoering was mede mogelijk door financiële bijdragen vanuit verschillende fondsen en regelingen, onder meer het provinciale Loket Leefbaarheid NPG en Programma Bos en Hout, en bijdragen uit het Gebiedsfonds en het Leefbaarheidsfonds Westerwolde.

Maar de inzet van de vele particuliere deelnemers en vrijwilligers is doorslaggevend voor het projectresultaat. De plantdag staat namelijk vooral in het teken van de aanleg van de tuin- en erfbeplantingen. De 32 deelnemers in Jipsingboertange (20) en Harpel (12) planten zo’n 76 erfbomen en 91 hoogstamfruitbomen, 680 meter hagen en 3670 m2 aan singelbeplanting. Daar komen nog de deelnemers bij die in het najaar ’24 zullen gaan planten.

Het plantgoed bestaat uit inheemse soorten bomen en struiken en is zoveel mogelijk betrokken van biologisch werkende boomkwekerijen, om zo de marktontwikkeling in die sector te ondersteunen.

De plantdag start ’s ochtends om 9.30 uur met het officiële deel in het Buurthuis Harpel aan de Harpelerweg. Na een welkomstwoord door de Werkgroep wordt met een korte presentatie het projectverloop toegelicht, tot en met de aanstaande uitreiking van het plantgoed aan de deelnemers.

Het plantwerk start met een symbolische actie: het planten van de eerste fruitboom op het erf van de familie Feiken. Daarmee wordt het officiële deel om 11.00 uur afgesloten. De deelnemers zullen vanaf 12.00 uur op de kuilplaats, Jipsingboertangeweg 16, hun portie plantgoed in ontvangst nemen. De rest van de dag zijn zij druk bezig met het planten van bomen en struiken op hun erf.

Voor de Werkgroep zit het er nog niet op. Er worden ook beplantingsvoorstellen uitgewerkt voor de openbare ruimte in Jipsingboertange en Harpel. Die worden gekoppeld aan de karakteristieken van dit jonge veldontginningslandschap en zijn gebaseerd op de ideeën van bewoners.

De Werkgroep kan op dit moment al terugzien op een geslaagd project. Een half jaar lang is er intensief gewerkt en zijn de bewoners steeds meer betrokken geraakt bij het groen voor eigen erf, dorp en landschap. Bijzonder was daarin ook de samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG), die behulpzaam was bij de provinciale subsidieaanvraag Bos en Hout.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.