Pekelder AZC-bord als herinnering aan een liefdessprookje

Voormalig AZC Oude Pekela Foto: Catharina Glazenburg

OUDE PEKELA – Burgemeester Jaap Kuin overhandigde vanmorgen een oud verroest bord aan Reza en Morvarid. Het stel wilde het bord, dat ooit verwees naar het al jaren verdwenen asielzoekerscentrum, dolgraag hebben. Waarom ze dat oud vergeeld bord zo graag wilden hebben? Er zit namelijk een mooi liefdessprookje aan vast, dat ontstond in het Pekelder azc.

Als klein jongetje van acht belandde Reza net na de eeuwwisseling met zijn uit Iran gevluchte familie in het azc aan de Hooiweg. Daar ontmoette hij een twee jaar jonger meisje Morvarid uit Afghanistan. Tussen de twee ontstond in de zeven jaar dat ze in Pekela waren gehuisvest een hechte vriendschap die uitmondde in echte liefde. In die zeven jaar beleefden ze een prachtige tijd met voetballen op het veld van Noordster, zwemmen in Atlantis en feest op de OPA-markt.

In 2007 fladderde het jonge liefdeskoppel de wijde wereld in en bouwde in Londen een succesvol zakenimperium op in maatpakken. Afgelopen herfst waren ze bij de ouders van Reza, die in de stad Groningen wonen, op bezoek. Ze besloten om nog een keer terug te gaan naar Oude Pekela om te kijken wat er geworden was van de plek waar het voor hen allemaal begon. Maar aan de Hooiweg was niets meer te zien van waar ooit een opvang voor asielzoekers was. Behalve op de kruising Hooiweg en Raadhuislaan. Daar stond nog een verroest verwijzingsbord naar het verdwenen asielzoekerscentrum.

Reza en Morvarid bedachten dat het leuk zou zijn dat zij als herinnering aan het begin van hun relatie en de prachttijd in Pekela het bord in hun bezit zouden kunnen krijgen. Via het COA kwamen ze bij de gemeente Pekela terecht en die wilde uiteraard meewerken aan het romantische sprookje. Vanmorgen kreeg de vurige wens met de overdracht van het bord in het gemeentehuis zijn beslag.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.