Bradley Kuiper geslaagd voor damdiploma niveau 1

Foto: Han Tuenter

WINSCHOTEN – De 8-jarige Bradley Kuiper uit Winschoten is er woensdagmiddag 31 januari geslaagd voor zijn eerste damdiploma.

Nadat Bradley de cursus voor damdiploma niveau 1 met succes had doorlopen, werd het examen afgenomen in het gebouw van S.V. Bovenburen aan de Tromplaan in Winschoten, door de examencommissie van Damclub Winschoten. De cursus voor het 1e damdiploma begint allereerst met het doornemen van de spelregels, zoals hoe moet het bord liggen (donker vakje links onder) en wit begint, meerslag gaat voor, slaan is verplicht, echter damslag gaat niet voor. De geslagen schijven mogen pas na de combinatie van het bord worden genomen, een mooi voorbeeld hiervan is de Coup Turc. Degene die niet meer kan zetten, ondanks dat men nog een dam of schijf heeft, verliest. Tenslotte: aanraken is zetten. Daarbij is het raadzaam eerst goed na te denken alvorens een zet te doen.

Daarnaast kwam in de cursus aanvallen, verdedigen, offeren en combineren langs. Tevens werd aandacht besteed aan vastzetten, oppositie en een vangstelling creëren om bijvoorbeeld een dam van de tegenstander te elimineren. Wat eveneens veel voorkomt is het “vergeten te slaan”. Dan beslist de tegenstander, of doorspelen of toch de combinatie uitvoeren. Maar beslist niet de dam of schijf, die moet slaan, van het bord halen.

Na afloop mocht Bradley Kuiper uit handen van Geert Lubberink het diploma in ontvangst nemen. Bradley gaat nu het cursusboek niveau 2 aanschaffen. Deze cursus begint met de notatie van een partij. Verder komen standaard combinaties langs zoals de “Haarlemmer” en “Rentezet”
Tenslotte wordt veel aandacht besteed aan de opbouw van een partij.

Ingezonden

Foto: Han Tuenter

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.