Veertien voorleeskampioenen uit Westerwolde maken kans op plek in provinciale finale De Nationale Voorleeswedstrijd

Senna van Klinken en Lois Fokkema winnaars Westerwolder Voorleeswedstrijd 2023 Foto: Henriette Bolk

TER APEL – Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Er zijn maar liefst 162 schoolkampioenen die tijdens de regionale voorronde hun uiterste best gaan doen om een plek in de provinciale finale te bemachtigen.

Regionale voorronde in Westerwolde
Bibliotheek Westerwolde organiseert op woensdag en donderdag 14 en 15 februari twee regionale voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Daar doen de schoolkampioenen van 14 basisscholen uit Westerwolde aan mee. Op woensdagavond vindt deze plaats in de bibliotheek van Ter Apel, donderdagmiddag is de tweede in de Meet in Bellingwolde.

De jury voor deze voorrondes bestaat uit wethouder dhr. Wietze Potze, logopediste Margreet Huiting, op de ene dag aangevuld met oud –bibliothecaresse Ina Habing,op de andere dag met oud- ambtenaar uit voormalig Bellingwedde, Simonet Schroot.

Deelnemers zijn: Thijmen van De Wiekslag in Blijham, Amber van de Vlonder in Wedde, Tycho van de Westerschool en Nynke van de Oosterschool in Bellingwolde, Silver van de Willem Lodewijckschool in Boutange, Lizzy van de Clockeslach in Vlagtwedde, Yvonne van de Plaggenborg in Jipsinghuizen, Kirsten van Op d’Esch en Maaike van ’t Gebint in Sellingen, Senna van de Klimop in Ter Apelkanaal, Jalien van de Bonifatiusschool, Huub van de Vlinder, Mette van Pork en Matthijs van de Verrekijker, allen in Ter Apel.

Provinciale finale
De winnaars van de regionale voorrondes plaatsen zich voor één van de twee halve finales waarvan acht voorleeskanjers doorstromen naar de provinciale finale op 17 april in VanBeresteyn in Veendam. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in de schouwburg in Utrecht voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2024.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen is de coördinatie van deze wedstrijd belegd bij Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen te motiveren om te lezen en hen enthousiast te maken voor kinder- en jeugdboeken.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.