Albert Meezen geslaagd voor damdiploma niveau 2

Foto: Geert Lubberink

WINSCHOTEN – De 8-jarige Albert Meezen uit Winschoten is woensdagmiddag 7 februari geslaagd voor het damdiploma niveau 2 wit.

De afgelopen weken heeft Albert namelijk het cursusboek niveau 2 (wit) doorgewerkt en mocht zodoende aan het “proefexamen” deelnemen. Het resultaat was ruim voldoende voor deelname aan het officiële examen. Ook hiervoor slaagde Albert ruimschoots. Het cursusboek niveau 2 begint met de notatie van een dampartij. Dit is nodig als bijvoorbeeld wordt meegespeeld in de Nationale Clubcompetitie, waarbij de partijen na afloop in “toernooibase” van de KNDB worden gezet. Dit is weer belangrijk om de partijen te analyseren. Albert heeft onderhand 7 partijen meegespeeld in vooral het 2e team van Damclub Winschoten. Overigens, 16 december debuteerde Albert met een keurige winstpartij in het 1e team. Daarnaast komen in het cursusboek standaardcombinaties langs zoals enkele variaties op “de Haarlemmer” en de “Coupe Turc”. Tevens enkele spelregelvragen en opdrachten zoals “meerslag”, “slagkeuze”, “aanvallen”, “verdedigen” en “tempo-zetten”. Ook aan de ”vierde lijn regel” en de “stille zet” wordt aandacht besteed. Tenslotte komen de standaard vangstellingen aan de orde. Ondertussen is Albert begonnen met de cursus niveau 2 zwart gedeelte. Dit gedeelte gaat weer iets verder in de theorie met als extra “de plakker”, “dreiging”, “vastzetten”, “offeren” en “spelen met een plan”. Tenslotte wordt in alle cursussen aandacht besteed aan de opbouw van een partij.

Samenwerkingsverband bibliotheek Winschoten
Het examen werd afgewerkt in de “cursusruimte” van de bibliotheek Winschoten. Dit is namelijk, sinds oktober 2022, een samenwerkingsverband tussen bibliotheek Winschoten en Damclub Winschoten. In de cursusruimte heeft eveneens de jeugdafdeling van Damclub Winschoten haar onderkomen op de woensdagmiddagen van 14:00 uur tot 16:00 uur.

Diploma-uitreiking
Na afloop reikte Han Tuenter, als voorzitter van Damclub Winschoten, het diploma uit aan Albert Meezen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.