3 zaken om internet providers op te vergelijken

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw internetabonnement, ben je waarschijnlijk erg gefocust op drie zaken: wat is de geboden download- en uploadsnelheid, om wat voor soort internetverbinding gaat het en wat gaat het je kosten? Maar dat is niet alles waar je op moet letten wanneer je een internet provider gaat uitkiezen. Je kunt namelijk ook providers voor internet vergelijken op de drie zaken de we in dit artikel bespreken.

Gebruikerservaringen
Wellicht het allerbelangrijkste om internet providers op te vergelijken, zijn de ervaringen van gebruikers die je zijn voorgegaan. Daar valt namelijk een hoop waardevolle informatie uit te halen over de prestaties van de internet provider in kwestie. Lees de reviews van verschillende providers door om te zien wat anderen ervan zeggen. Natuurlijk is het zo dat mensen die iets te klagen hebben sneller een review posten dan mensen die tevreden zijn, maar als je terugkerende klachten tegenkomt, gaat het om zaken waarvan de kans zeer aanwezig is dat jij er ook mee te maken gaat krijgen bij deze provider. Soms kunnen de reviews ertoe leiden dat je afziet van een bepaalde provider. Tijd investeren hierin kan helpen voorkomen dat je een kat in de zak koopt.

Aansluitkosten
Als je op zoek gaat naar een nieuw internetabonnement, kom je allerlei aanbiedingen voor nieuwe klanten tegen die er echt wel interessant uitzien. Soms gaat het om drie maanden korting, soms zelfs zes maanden korting. Het loont sowieso om even een rekensommetje te maken van hoeveel je per abonnement in een jaar aan kosten kwijt zou zijn, zodat je weet wat daadwerkelijk de goedkoopste optie is. Maar laat je niet misleiden door het bedrag aan maandelijkse kosten dat weergegeven wordt, want soms kan er sprake zijn van aanvullende kosten. Vaak zijn dat aansluitkosten die nieuwe klanten voor de kiezen krijgen. Niet elke aanbieder brengt deze in rekening, dus het loont om uit te zoeken bij welke aanbieding dit er nog wel bij komt en bij welke niet.

Extra opties
Naast de basisvoorzieningen bieden verschillende internet providers ook extra opties en services aan. Sommige aanbieders bieden bijvoorbeeld gratis toegang tot wifi-hotspots op openbare locaties, wat handig kan zijn voor mensen die onderweg internettoegang nodig hebben. Daarnaast bieden sommige internetabonnementen beveiligingspakketten aan die bescherming bieden tegen malware, phishing en andere online bedreigingen. Dat is bijvoorbeeld handig als je veel aan internetbankieren doet. Voor mensen die behoefte hebben aan extra opslagruimte voor hun bestanden, bieden sommige providers ook cloudopslagdiensten aan als onderdeel van hun abonnementen. Ook biedt men mogelijk voor een gunstige prijs apparaten aan waarmee je de dekking van je wifi kunt verbeteren. Als je interesse hebt om dit soort zaken bij je internetabonnement te regelen, loont het om hier wat extra onderzoek naar te doen.

Het is altijd verstandig om een abonnement met een looptijd van één jaar af te sluiten. Mocht je keuze dan toch niet bevallen, dan kun je er na een jaar weer vanaf komen. Bovendien biedt dit je de optie om ieder jaar weer ergens te profiteren van een nieuwe welkomstkorting. Als je na enkele maanden immers de volledige prijs gaat betalen, blijft dat ook bij een verlenging het geval. Je kunt dus goedkoper uit zijn als je elk jaar opnieuw rondkijkt naar een gunstige aanbieding voor internet thuis.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.