4 valkuilen van goedkoop internet om in acht te nemen

Het leven is al duur genoeg. Daarom willen we graag onze vaste lasten zo laag mogelijk houden. Dat kunnen we op verschillende manieren bereiken, en één daarvan is door te beknibbelen op je internetabonnement. We willen natuurlijk allemaal het liefst goedkoop internet thuis. Daar hoeft niet per se iets mis mee te zijn, maar toch willen we je waarschuwen voor een aantal valkuilen die om de hoek komen kijken bij goedkoop internet.

DSL-internet: instabiel en beperkt
Doorgaans gaat het bij goedkope internetabonnementen om DSL-internet, oftewel internet via de telefoonkabel. Dit kan voldoende zijn voor je behoeftes als je een klein huishouden hebt en geen zwaar gebruik maakt van je internetverbinding, bijvoorbeeld door online gaming of streaming op verschillende apparaten tegelijkertijd. Toch is het van belang om te weten dat DSL-internet te boek staat als het minst stabiele type internetverbinding door de beperkte bandbreedte. Ook is het zo dat naar mate de afstand tot de wijkcentrale groter is, de daadwerkelijk haalbare downloadsnelheid op jouw adres lager wordt, waardoor deze erg beperkt kan zijn. Let daarom goed op wat die daadwerkelijk haalbare downloadsnelheid is, want een ‘groter’ abonnement voor DSL-internet heeft dan geen zin.

Verborgen kosten
Een andere valkuil van goedkope internetabonnementen is dat sommige goedkope internetproviders verborgen kosten in rekening kunnen brengen. Hoewel het abonnement dan in eerste instantie misschien goedkoop lijkt, zijn er uiteindelijk extra kosten verbonden aan zakelijk zoals het opzetten van de verbinding, de benodigde hardware om van de internetverbinding gebruik te kunnen maken of zelfs het opzeggen van het abonnement. Zo worden de totale kosten hoger zijn dan verwacht. Let hier goed op voordat je een internetabonnement afsluit!

Mogelijke beperkingen aan gebruik
Ook iets om goed op te letten wanneer je een internetabonnement uitkiest: zijn er beperkingen aan het gebruik van de internetverbinding? Sommige goedkope providers bieden bijvoorbeeld alleen een bepaalde hoeveelheid datagebruik of beperken de snelheid van de verbinding na een bepaald gebruiksniveau. Dit kan een vervelend addertje onder het gras zijn die het plezier dat je hebt van je goedkope internetabonnement behoorlijk kan doen verminderen.

Ontbreken van functies of ondersteuning
Bij goedkopere internetproviders kunnen bepaalde functies die duurdere providers wel bieden, ontbreken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn bepaalde beveiligingsfuncties ontbreken, of dat je geen vast e-mailaccount kunt aanmaken bij de provider. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat de klantenservice en technische ondersteuning bij goedkopere providers minder uitgebreid zijn. Dat kan het een stuk moeilijker maken om problemen waar je tegenaan loopt op te lossen, of je moet er in ieder geval meer geduld bij weten op te brengen.

Kortom, terwijl goedkoop internet misschien aantrekkelijk lijkt, zijn er verschillende valkuilen waarmee je als consument rekening moet houden voordat je besluit een abonnement af te sluiten. Lage kwaliteit van de service, ontbrekende functies en beperkingen aan het gebruik uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen. Daarom loont het om bereid te zijn iets meer te uitgeven voor een internetabonnement waar je op kunt bouwen en dat goed past bij je behoeftes. Goed internet in anno 2023 immers bijna net zo belangrijk als elektriciteit, dus het is iets wat je thuis gewoon op orde wilt hebben.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.