Dit moet je weten over diabetessokken

Het verzorgen van je voeten is belangrijk als je suikerziekte hebt. Chronische hoge bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot diabetische neuropathie (zenuwbeschadiging), waardoor je het vermogen verliest om pijn, hitte of kou in je voeten, benen, handen of armen te voelen, maar het begint meestal in je voeten. Dit kan het moeilijk maken om te bepalen of je voet gewond is. Een verhoogde bloedsuikerspiegel kan ook de bloedvaten aantasten en problemen met de bloedsomloop veroorzaken, waardoor de bloedtoevoer naar je voeten mogelijk wordt verminderd. Dit kan de genezing van zweren en blaren vertragen, wat kan leiden tot een infectie of zweren. Een slechte bloedsomloop kan ook vochtretentie in je voeten en benen veroorzaken. 

Om je risico op voetgerelateerde complicaties die verband houden met diabetes te verminderen, zal je zorgverlener je waarschijnlijk vertellen dat je je voeten regelmatig moet controleren en voorzorgsmaatregelen moet nemen om je voeten te beschermen. Dit kan het dragen van speciale sokken inhouden, zoals diabeteskousen of compressie skisokken. Maar, wat zijn de voordelen van deze sokken? Hieronder noemen we ze. 

  • Dikker materiaal en meer demping bij de hiel en bal van je voet. Het dikkere materiaal kan de druk helpen verminderen op delen van je voeten die veel gewicht dragen. De extra vulling kan je voeten helpen beschermen tegen letsel aan de huid als er bijvoorbeeld een klein steentje in je schoen terechtkomt.  
  • Vochtafvoerende stof. Zweet- of vochtafvoerend materiaal trekt vocht weg van je voeten en naar de buitenste laag van de sokken. Dit helpt je voeten droog te houden, waardoor de kans op infecties kleiner wordt. Vochtafvoerende technologie kan er ook voor zorgen dat je voeten niet koud worden als het koud is. 
  • Lichte kleuren. Met witte of lichtgekleurde diabetes sokken kun je gemakkelijk zien of je bloedt of een drainerende wond aan je voet hebt. 
  • Naadloze tenen. Naden kunnen de huid irriteren, wat kan leiden tot blaren en wonden. Veel diabetessokken bevatten geen naden of hebben niet-irriterende naden. 
  • Niet-elastische vezels. Normale sokken bevatten elastiek om ze op hun plaats te houden, maar dit ontwerp kan de bloedstroom voor mensen met diabetes verder beperken. Je sokken kunnen als te strak worden beschouwd als je een lijn op je huid ziet nadat je ze hebt uitgetrokken. Diabetessokken worden vaak gemaakt zonder elastiek.

Je zorgverlener kan compressiekousen of -kousen aanbevelen als je problemen met de bloedsomloop hebt waardoor je voeten en benen opzwellen. Compressiekousen kunnen helpen het vocht terug naar je bloedvaten te transporteren en te voorkomen dat bloed zich in je voeten en benen verzamelt. Compressiesokken met een kleine hoeveelheid compressie worden zonder recept verkocht. Sterkere compressiekousen kunnen echter door je zorgverlener worden voorgeschreven en vereisen een professionele aanpassing. De zwelling neemt vaak gedurende de dag toe, dus het is handig om ’s morgens vroeg, voor of kort nadat je uit bed komt, compressiekousen aan te trekken. Als je ze niet kunt aantrekken voordat je opstaat, en je voeten zwellen op, ga dan terug naar bed of een stoel en leg je voeten enkele minuten omhoog voordat je compressiekousen aantrekt. Als je ze de hele dag draagt, kan dit ook helpen de vochtophoping in de loop van de dag te verminderen. Verwijder je compressiekousen voordat je gaat slapen, tenzij je zorgverlener je zegt dat je ermee moet slapen. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.