Wat is het verschil tussen een fysiotherapeut en een revalidatiearts?

Heb je last van je lichaam en wil je graag kijken hoe een fysio jou kan helpen? Dan kom je al snel tegen dat er verschillende specialisten zijn om uit te kiezen. Wie kan jou het beste helpen bij jouw klachten? We zetten graag de verschillen tussen een fysiotherapeut en een revalidatiearts op een rij.

Samenwerkende specialisten
Fysiotherapie en revalidatie richten zich op de botten, spieren, gewrichten en het centrale zenuwstelsel van een patiënt. De revalidatie arts werkt over het algemeen in een gespecialiseerde en wettelijk erkende revalidatie-instelling. Zij behandelen klinisch en poliklinisch. Bij de revalidatie van patiënten zijn meerdere mensen betrokken. Vaak maken de revalidatiearts, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en fysiotherapeut samen een behandelplan. Tijdens de behandeling overleggen ze regelmatig en kunnen ze, in overleg met de revalidant, het behandelplan bijsturen.

Wat heb je nodig na een revalidatie?
Wanneer je revalidatie nodig hebt zal de huisarts je een doorverwijzing geven voor een revalidatiearts. Een revalidatiearts kan jou vervolgens helpen in het revalidatietraject door in overleg met jou een behandelplan op te stellen. Naast het opstellen van een behandelplan wordt er in overleg ook een keuze gemaakt in de behandelaars en de revalidatiearts zal dit team van behandelaars vervolgens aansturen. In veel gevallen zal het volgen een effectieve behandelmethode van fysiotherapie bij een fysiotherapeut een belangrijk onderdeel zijn van het behandelplan.

Het aanmelden bij een praktijk
Wanneer je je aanmeldt bij de praktijk waar je fysiotherapie wilt gaan volgen geef je vooraf al je klacht door en deze kun je eventueel nog aanvullen met een extra bericht.

Op deze manier is de fysiotherapeut die jou zal gaan helpen bij de revalidatie vooraf al op de hoogte van de situatie wat bijdraagt aan het verlenen van de beste hulp. Bij het opstellen van een behandelplan of tijdens het proces kan er ook nog contact worden opgenomen met jouw chirurg wanneer blijkt dat er extra informatie nodig is om jou te kunnen voorzien van de best mogelijke revalidatie.

De rol van revalidatie artsen en therapeuten
Revalidatie-therapeuten werken in klinieken, fitnesscentra, revalidatiebureaus en privépraktijken. Door allerlei vormen van lichaamsbeweging helpen ze mensen met verschillende lichamelijke aandoeningen herstellen. De meeste cliënten waar een revalidatietherapeut mee werkt hebben een beroerte, ongeluk, ziekte (bijv. artritis) en verlamming gehad. Revalidatietherapeuten kunnen hun patiënten helpen om te herstellen en weer te lopen.

Goed om te weten is dat het handig is om snel aan de slag te gaan met een behandeling of behandelmethode als je met fysieke tegenslagen te maken hebt, het blijkt namelijk zo te zijn dat tegenslagen onze hersenen fysiek veranderen. En dat blijvend!

Zo snel mogelijk herstellen is het doel
Alle revalidatie is erop gericht om de functie in de kortst mogelijke tijd zo goed mogelijk te herstellen, zodat mensen hun functie weer kunnen uitoefenen met een minimaal risico op nieuw letsel. Absolute rust en ontspanning kunnen de symptomen verlichten, maar gaan gepaard met negatieve effecten zoals een verminderde weefseltolerantie en een verhoogde kwetsbaarheid van het weefsel in de toekomst.

Door te begrijpen hoe weefsels reageren op fysieke belasting en mechanische belasting, kan een balans worden gevonden tussen het stabiliseren van geblesseerd weefsel en het voorkomen van de training.

Rusten is een must na lichamelijke inspanning
Er is een methode om te herstellen genaamd actief herstel, let wel op, dit is geen vervanger, het is een manier om je na een intensieve workout soepel en fysiek lekker te helpen voelen.

Een actieve revalidatie is een programma gebaseerd op herstel waarin de cliënt een actieve rol speelt. De cliënt neemt deel aan de revalidatie, in plaats van dat iemand revalidatie bij hem verricht. Bij deze programma’s wordt uitgegaan van de blessure, de voorgeschiedenis en de huidige mogelijkheden van de cliënt. Het doel van actieve revalidatie is het functioneren en de algehele kracht te versterken en dit type revalidatie bestaat uit oefeningen en rekoefeningen, maar kan ook andere aspecten bevatten zoals cognitieve oefeningen, voeding en rust. Onder actieve revalidatie valt onder andere: mobiliteit, stabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen trainen door middel van specifieke oefeningen en progressie.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.