Hoe kies je de juiste soort led spots? 

In de afgelopen jaren heb je misschien gemerkt dat de halogeenlamp die je al jaren koopt niet meer verkrijgbaar is bij je plaatselijke bouwmarkt. LED spots komen namelijk snel op de markt als energiezuiniger alternatief. Met de overgang naar LED-technologie zijn veel van de meetwaarden en aandachtspunten nu anders. Als dit de eerste keer is dat je een LED inbouwspot koopt, maak je je misschien zorgen omdat je niet zeker weet of je de juiste keuze maakt. Geen zorgen! Na het lezen van onze 4-puntsgids hieronder, kun je in een mum van tijd een zelfverzekerde en goed opgeleide LED-spotaankoop doen.

Kleur en CRI 
Bij halogeenspots was kleur nooit een optie – vrijwel alle producten van alle fabrikanten hadden dezelfde kleurtemperatuur en kleurkwaliteit. Met LED spots zijn er echter veel kleurtemperatuur- en CRI-opties, waardoor het moeilijker wordt om ervoor te zorgen dat je de juiste kiest voor je behoeften. Verlichting voor je huis is uiteindelijk een persoonlijke keuze, maar experts raden aan om te beginnen met 3000K LED spots om te testen. Vind je hem te geel, dan kun je overschakelen naar 3500K of 4000K. Vind je het te blauw, dan kun je overschakelen naar 2700K. Experts raden ook aan om LED-spots aan te schaffen met een minimum van 80 CRI.

Grootte en vorm
Je wilt je zoektocht naar LED spots ook zeker verfijnen door te bepalen welke mechanische maat en vorm van de lamp je nodig hebt. Over het algemeen zijn er drie soorten LED spots: MR, BR en PAR. De typenaam wordt meestal gevolgd door een tweecijferig nummer, dat de lampdiameter aangeeft. Het is van belang om hierop te letten bij het kopen van een LED spot. Volg hiervoor de aanwijzingen op de lamphouder en schakel ook de hulp van de deskundige in als je spotjes gaat kopen. Mogelijk zijn GU10 armaturen geschikt, maar de expert kan ook een andere lamp aanraden. 

Stralingshoek
Je wilt bovendien nadenken over de vorm van het licht dat uit de LED spot komt. De vorm wordt beschreven als stralingshoek. De stralingshoek wordt gedefinieerd als de hoek waarin 50% of meer van het licht wordt verdeeld. Als je een kleine stralingshoek hebt, concentreer je het licht op een kleiner gebied, waardoor de hoeveelheid licht die in dat gebied schijnt toeneemt. Als je een brede stralingshoek hebt, wordt het licht meer verspreid. Je kunt een groter gebied verlichten, maar je “verdunt” het licht over een groter gebied, waardoor de hoeveelheid verlichting op dat oppervlak effectief wordt verminderd.

Kracht en helderheid
Je bent waarschijnlijk gewend aan de helderheid van een lamp in termen van watt – een lamp van 60 watt is helderder dan een lamp van 40 watt. Maar vergeet niet dat watt een maat is voor elektrische energie in, niet per se de totale lichtopbrengst. Dit was een acceptabele manier om de helderheid te schatten, omdat de meeste halogeenlampen hetzelfde rendement hebben. LED spots zijn veel efficiënter dan halogeenlampen. Wat dit betekent is dat watt niet langer een bruikbare maatstaf voor helderheid is. Lumen wordt juist gebruikt, wat je kunt berekenen met deze formule: Lumen = [watt in halogeen] x 15. Als je bijvoorbeeld een halogeenlamp van 40 W had, kun je het aantal lumen schatten door 40 met 15 te vermenigvuldigen = 600 lumen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.