Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzaam energiecontract

De vraag naar duurzame energiecontracten is in 2020 toegenomen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar overstapgedrag van Nederlandse huishoudens van EasySwitch. De reden hiervoor ligt met name bij het kleine prijsverschil tussen de duurzame en de niet-duurzame energiecontracten. Wil jij ook een duurzaam contract afsluiten? Compare energy in the Netherlands kan je dan helpen. Het is niet voor het eerst dat Nederlanders meer duurzame energiecontracten afsluiten, deze trend was namelijk ook al zichtbaar tussen 2015 en 2018. In 2018 sloot zelfs 33 procent van de overstappers een duurzaam energiecontract af. In 2020 lag dit percentage net wat lager op te weten 28 procent, wat ook in 2016 het geval was. Een overgroot deel van de overstappers in ons land kozen dus alsnog voor een energiecontract die niet gezien wordt als duurzaam. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in.

Zeer lage prijzen voor duurzame energiecontracten in 2020
De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de energieprijzen in 2020 daadwerkelijk historisch laag waren. Met name aan het begin van de crisis waarin we op het moment verkeren daalden de tarieven drastisch. Het laagste punt werd bereikt in juni, waarna het langzaam maar zeker weer gestegen is. Dit geldt voor zowel de duurzame als de niet-duurzame energiecontracten. Desondanks blijkt ook dat het prijsverschil tussen deze twee opties vorig jaar echt kleiner werd vergeleken met het verleden. Dit prijsverschil is volgens Frederik van der Veen, de CEO van EasySwitch, de achterliggende reden voor de wisselende voorkeur van Nederlandse huishoudens voor duurzame contracten van de laatste jaren: “De laatste jaren is te zien dat Nederlandse huishoudens behoefte hebben aan een duurzaam energiecontract, maar dan moet hier niet een te hoog prijskaartje aan hangen. Bij het vergelijken blijft de prijs dan ook nog altijd de grootste drijfveer.”

Een kleine meerprijs voor duurzame energie
Alhoewel Nederlandse huishoudens volgens EasySwitch dus alsnog met name kijken naar de tarieven van een energiecontract bij het vergelijken van alle opties, is men wel bereid om een kleine meerprijs te betalen als ze duurzame energie kunnen krijgen. Als het prijsverschil wel te groot is dan zullen de meeste Nederlanders toch nog wel voor de eigen portemonnee kiezen. Dit valt duidelijk te zien aan 2018 en 2019. In 2018 was het prijsverschil namelijk gemiddeld maar 15 euro per jaar tussen de duurzame en de niet-duurzame contracten. Destijds koos dan ook maar liefst 33 procent voor duurzame energie. Twee jaar geleden was het prijsverschil juist een stuk hoger, waardoor de vraag naar duurzame energiecontracten direct daalde naar 25 procent. Het prijsverschil werd in 2020 juist weer kleiner, waardoor de vraag naar duurzame energie automatisch weer steeg. Het prijsverschil was alleen niet zo klein als in 2018, dus het percentage duurzame energieoverstappers was ook lager.

Groningen is een vrij duurzame provincie
Als je inzoomt op de Nederlandse provincies dan komt Gelderland naar voren als de duurzame provincie van ons land. 34 procent van de overstappers die in deze provincie wonen kozen in 2020 namelijk voor een duurzaam energiecontract. Dit is opvallend, want in 2018 koos 25 procent van de Gelderse overstappers nog voor duurzame energie. Deze stijging heeft ervoor gezorgd dat Utrecht voor het eerst in vier jaar niet meer de duurzaamste provincie van Nederland is, al staat het alsnog wel tweede in deze lijst. Noord-Holland maakt het podium vol. Groningen staat dus niet in de top 3 op dit vlak. Alsnog kozen meer dan 28 procent van de overstappers uit deze noordelijke provincie voor een duurzaam energiecontract in 2020. In het zuiden van ons land houden ze zich juist een stuk minder bezig met duurzame energie.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.