Samsung Galaxy S21 FE vs Samsung Galaxy S20 FE: overstappen of repareren?

De nieuwe Samsung Galaxy S21 FE is sinds januari 2022 verkrijgbaar, een mooi, sneller en nog beter toestel dan zijn voorgangers. Aldus Samsung zelf. Nu is de vraag: vervang je je oude Samsung toestel of laat jij je oude toestel repareren? In dit artikel kijken we naar de belangrijkste verbeteringen en of je misschien een duurzamere keuze kan maken door je toestel te (laten) repareren.

Samsung Galaxy S21 FE vs Galaxy S20 FE
Allereerst kijken we naar de verschillen van de twee toestellen. Telefoonmerken als Samsung maken ons natuurlijk elk jaar lekker met allerlei nieuwe en fancy features, maar de vraag is of we die nou echt wel nodig hebben en of het écht een vooruitgang is. De drie belangrijkste upgrades van de nieuwe Galaxy S21 FE hieronder op een rijtje:

  1. Kleiner en lichter
    Een belangrijk verschil is dat de nieuwe Samsung S21 FE compacter is dan zijn voorganger. Het toestel heeft een kleiner 6,4 inch-scherm (in plaats van 6,5 inch), is dunner én lichter dan de Galaxy S20 FE. Hierdoor is de telefoon handzamer en kun je ‘m makkelijk met één hand bedienen. Een compacte smartphone is de Galaxy S21 FE overigens zeker niet. Het display is nog altijd vrij groot.
  1. Standaard 5G-ondersteuning
    De Galaxy S20 FE verscheen in zowel een 4G- als 5G-versie maar de S21 FE heeft standaard deze ondersteuning voor het nieuwe mobiele netwerk. Alhoewel 5G op dit moment alleen nog niet veel sneller is dan 4G in Nederland komt daar wel verandering in. Op de lange termijn is dat dus wel een lekker vooruitzicht.
  1. Android 12 en meer updates
    De Samsung Galaxy S21 FE heeft een groot voordeel qua software (-ondersteuning). De telefoon draait op Android 12, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. De S20 FE werd in oktober 2020 gelanceerd met Android 10, kreeg later versie 11 en moet nog wachten op Android 12.

De S21 FE loopt dus voor als het om de software gaat. Het Samsung-toestel heeft direct de nieuwste versie en kan rekenen op updates naar Android 13, 14 en 15. Bij de S20 FE is het na de Android 12-update, die binnenkort moet verschijnen, klaar. De S21 FE krijgt ook vier jaar lang beveiligingspatches en blijft hierdoor nog lange tijd veilig.

Goed, veel technische updates en termen. Voor de tech en mobile lovers erg belangrijk maar wij weten uit ervaring dat veel mensen de ‘vooruitgang’ niet merken of zien. Daarom rest de vraag: hebben we dit allemaal nou echt nodig?

De toekomst van repareren: waarom vervangen als je ook kan repareren?
Ieder jaar krijgen nieuwe toestellen nieuwe features en upgrades. Daarom dwingen de techgiganten je bijna tot de aanschaf van een nieuw toestel iedere twee jaar. Maar veel toestellen hebben een veel langere levensduur dan menig mens verwacht. Dat toestellen slijten is niet gek maar met een (of enkele) quick fixes kunnen reparateurs zoals ThePhoneLab de levensduur van je toestel tot wel twee jaar verlengen.

Heeft jouw oude telefoon een kapot scherm? Een Samsung S20 FE scherm vervangen hoeft niet duur te zijn. Ook het vervangen van een batterij of een simpele schoonmaak van je toestel doet vaak wonderen en geeft het gevoel alsof je een nieuw toestel hebt! Vaak ben je voor de combinatie van reparaties nog geen €200 euro kwijt, uiteraard afhankelijk van de type reparaties en onderdelen die je kiest. Maar één ding is zeker, je bent een stuk goedkoper uit dan het kopen van een nieuw toestel. Naast de financiële voordelen bij het repareren van een toestel werk je ook nog eens mee aan een duurzamer milieu!

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.