Wat is er allemaal te doen in Westerwolde?

Westerwolde; een van de meest rijk bedeelde gebieden in Nederland. Met prachtige landschappen, oude bossen, natuurgebieden en mooie beekdalen is het een plek waar meer te beleven is dan je denkt. Deze regio in Groningen heeft geschiedenis, kunst, cultuur, heerlijk eten en nog veel meer. Wat is er nu eigenlijk allemaal te beleven in Westerwolde? We nemen je er even kort mee.

Geschiedenis van Westerwolde
Westerwolde is een streek in het Nederlandse Oost-Groningen. In de 18e eeuw werd het gebied ook wel Woldingen of Westwoldingen genoemd, en de inwoners Westwoldingers. 
De uitgang -wolde geeft aan dat het ooit oorspronkelijk om een ‘uitgestrekt, ongeëxploiteerd bos’ of ‘wildernis’ ging, die aan het westen van het kerngebied van de regio lag. Dit gebied werd gecreëerd door het gouw Agradingo aan de rivier de Eems bij Meppen. Vermoedelijk is dit het gebied waar de eerste middeleeuwse kolonisten vandaan kwamen.

Natuur
Wellicht denk je al snel aan uitgestrekte akkers, een verre horizon en klei, als je denkt aan Groningen. Voor Westerwolde valt een ander plaatje te schetsen. Er zijn talloze slingerweggetjes, kronkelende beekjes en hellingen te vinden in het landschap. Hier en daar intieme stukjes hei en bos. Westerwolde is een ideale plek voor de natuurliefhebber. De natuur in Westerwolde is zeer geschikt te verkennen op voet, met de fiets of paard. Als je als ondernemer met een bestelauto door Westerwolde reist, wil je misschien een bestelautoverzekering hebben, want modder en kiezelsteentjes kunnen op sommige plekken duidelijk van zich laten horen! 

Overnachten
Overnachten in Westerwolde is een van de fijnste dingen om te doen voor een weekendje weg of in de vakantie. Met de mooie uitzichten, natuurlijke omgeving en omringende activiteiten is het een ideale locatie om te verblijven als je op zoek bent naar wat rust en ontspanning. Of je nu van luxe houdt of niet, in de regio Westerwolde is voor iedereen wel wat te vinden. Je kunt slapen in de sfeer van een oud klooster of wegdromen in een onneembare vesting. Regel alleen nog even een reisverzekering of fietsverzekering voor de mountainbike bij een bedrijf zoals alpina.nl, en je kunt gaan genieten van prachtige dromen op Westerwolde. 

Kunst en cultuur
Met de geschiedenis en mooie bezienswaardigheden in het kleine Westerwolde, is er op het gebied van kunst en cultuur ook tal te beleven. Een van de bekendste musea die Westerwolde te bieden heeft is het MOW. Het MOW museum is gevestigd tussen een oud natuurgebied en staat bekend om de moderne en eigenzinnige tentoonstellingen. Er zijn zowel grote als kleine exposities, die allemaal in het teken staan van kunst en de geschiedenis van de regio Westerwolde. Geen fan van musea? Probeer dan het toonaangevende regiotheater Geert Teis. Op de grens van Groningen en Drenthe vestigt zich deze warme en gemoedelijke theater met verschillende soorten voorstellingen. 

Eten en drinken
Van heerlijk dineren midden in een oude vestingstad tot eten wat de pot schaft. Er is een grote diversiteit aan restaurants en eet-plekjes te vinden in Westerwolde. Je kunt uitgebreid een avondje gaan dineren, of een snelle hap nemen tijdens een tocht door de regio. Veel restaurants bereiden hun eten ook met biologische en/of seizoensgebonden producten. Gezond én lekker! 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.