Geef dit weekend je egelwaarnemingen door

Foto: Vivara

REGIO – Aanstaande zaterdag en zondag,  25 en 26 september, vindt het Egelweekend 2021 plaats. Tijdens dit weekend roepen de Egelwerkgroep, de Zoogdiervereniging, de Jaarrond Tuintelling en OERRR iedereen op om waarnemingen van egels door te geven, bijvoorbeeld uit eigen achtertuin of buurt. Doe je ook mee?

Met het Egelweekend wil men zoveel mogelijk gegevens van egels verzamelen. Door deze waarnemingen (en die van eerdere jaren) ontstaat er een aardig beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Waar komen ze voor en waar worden ze niet gemeld? Zijn de witte gebieden uit voorgaande jaren er nog steeds?

Twee tot tien jongen

De paartijd van egels duurt van mei tot en met augustus. Het paren kan enkele uren duren en na vijf weken komen twee tot tien jongen tevoorschijn. De jongen verblijven de eerste drie weken in het nest, waarna ze op verkenning gaan met hun moeder. Als de jonge egels eenmaal 6 weken oud zijn, verlaat moeder het nest en maakt een nieuw nest voor zichzelf. De egels maken zich hierna klaar voor de winterslaap die in december begint. Ze proppen zich vol en maken een verblijfplaats van gedroogde bladeren, gras en mos. Egels zijn echte nachtdieren en zijn daardoor overdag niet snel te vinden. ’s Nachts legt een egel een paar kilometer af op zoek naar eten. Egels zijn alleseters, alhoewel slakken, wormen en fruit bovenaan het lijstje staan. Maar ook insecten, jonge vogels, kikkers, muizen en zaden laten ze niet staan.

Winterslaap

Net voor de winterslaap kan een grote egel van 30 cm wel anderhalve kilo wegen. De doorsnee van een winternest kan wel een halve meter zijn. Winternesten worden veelal onder de grond gemaakt tegen een schuur, schutting of in een composthoop. Daarom is het ook raadzaam composthopen ongemoeid te laten tussen november en april. Als de egel tijdens de winterslaap wordt gestoord, gaat hij namelijk een nieuw nest bouwen. Dit kost teveel energie en zeker als er te weinig beschikbaar voedsel is kan het fataal zijn voor de egel.

Help de egel

Vivara heeft diverse producten waarmee je egeltjes in je tuin kunt helpen. Denk daarbij aan egelvoer, voederhuizen, egelmanden en woonhuizen. Juist in deze tijd van het jaar, waarin ze zich voorbereiden op de winterslaap, komt jouw hulp extra goed van pas. Met de aankoop van deze producten ondersteun je bovendien het werk van onze groene partners, waaronder Egelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging. Kijk voor meer informatie op vivara.nl

Egels melden

Melden van egels gaat gemakkelijk. De egel(s) in je tuin kunt je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling www.tuintelling.nl. Egels op andere locaties kunnen worden doorgegeven via www.telmee.nl en www.waarneming.nl.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.