Pepijn Vemer is nieuwe voorzitter van Hunebedcentrum

Foto: Andries Schoo

BORGER – Vanaf 1 januari is Pepijn Vemer de nieuwe voorzitter van het Hunebedcentrum. Op hetzelfde moment nam Tryntsje Slagman afscheid. Zij is tien jaar voorzitter geweest.

Pepijn Vemer is 46 jaar, woonachtig in Eelderwolde en is momenteel wethouder in de gemeente Tynaarlo. Hij heeft veel affiniteit met cultuur, toerisme en het sociale domein. Op vakanties bezoekt hij regelmatig megalithische monumenten zoals Stonehenge in Engeland en Carnac in Frankrijk. Voor het Hunebedcentrum een ideale kandidaat waarmee nieuwe toekomstplannen kunnen worden gemaakt.

De eerste uitdaging is om het museum door de coronacrisis te loodsen. Tot op heden gaat dat goed, maar het is de vraag hoe lang de crisis gaat duren en hoe zaken, die voor corona normaal waren, ook na de crisis nog normaal zijn. Vragen hierbij zijn hoe ervoor wordt gezorgd dat de meer dan 120 vrijwilligers van het Hunebedcentrum gemotiveerd blijven, hoe ervoor wordt gezorgd dat er een gezonde financiële basis is, hoe het contact met de achterban intact wordt gehouden en welke koers moet worden gevaren richting de nabije toekomst.

Een tweede uitdaging is om nieuwe toekomstplannen te maken in samenwerking met partners. De afgelopen jaren is het Hunebedcentrum een intensieve samenwerking aangegaan met Hondsrug UNESCO Geopark, Wedeka, het Drentse Landschap en de RUG/GIA. De uitdaging is om deze samenwerkingsverbanden de komende jaren te laten bloeien zodat er nieuwe kansen en mogelijkheden gaan ontstaan. Voorbeelden zijn de uitbouw van het Kenniscentrum, een volwaardig informatiecentrum worden van het Drentse Landschap, de start van een nieuwe expositie over het Hondsrug UNESCO Geopark en het creëren van een leer-werkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Pepijn heeft er zin in om samen met het bestuur en alle medewerkers en vrijwilligers bovenstaande uitdagingen om te zetten in kansen om daarmee een mooie toekomst te bouwen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.