Veilig naar de zon kijken op de landelijke zonnekijkdag

Foto: Tido van der Laan

BELLINGWOLDE, REGIO – Aanstaande zondag 3 juli staat in het teken van de landelijke zonnekijkdag.

Deze dag wordt ieder jaar op de eerste zondag van juli georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Op deze dag kan men op een veilige manier naar de zon kijken. Rechtsstreek in de zon kijken is gevaarlijk, vooral met een telescoop. Men kan er blind door worden. Veilig wil zeggen dat de zon door een telescoop op een scherm geprojecteerd wordt, of dat de telescoop van een speciale zonnefilter is voorzien. Op deze manier is het veilig mogelijk om zonnevlekken op de zon waar te nemen. Of er zonnevlekken te zien zullen zijn is niet te voorspellen, maar de kans is wel groot om dat zon weer richting een zonnevlekken maximum gaat. Dit gebeurt eens in de ongeveer elf jaar.

In Bellingwolde is zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur de sterrenwacht (foto) aan de Sportweg 48 geopend. Echter alleen als de zon schijnt. Er zullen dan enkele telescopen klaar staan om naar de zon te kijken. De toegang is gratis voor jong en oud.

Voor meer info kunt u terecht op www.zonnekijkdag.nl of www.sterrenwacht-bellingwolde.nl

Ingezonden door Tido van der Laan

Een zonnevlekken groep

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.