Onderzoek naar bodemverdichting wordt afgesloten met proeverij

Foto: Mazzelmoaze

WEDDE – Vandaag werd een onderzoek naar bodemverdichting afgesloten met een proeverij.

Op een akker aan de Kentersweg in Blijham werd vandaag een onderzoek naar de bodemverdichting tijdens de oogst van suikerbieten gedaan. Dit onder droge- en natte omstandigheden, met banden onder hoge- en lage druk. Voor dit onderzoek werd een deel van het perceel extra nat gemaakt.

Aansluitend vond in Eetcafé De Leeuw in Wedde een proeverij met producten van Geert Lindehols uit Zuidwolde plaats. Hij teelt al meer dan tien jaar koolzaad en probeert alle onderdelen van het gewas te benutten. Zo produceert hij extra vierge kwaliteitskoolzaadolie, met een noodachtige milde smaak die tot 240 graden te verhitten is. De olie is zowel warm als koud te gebruiken. Van de olie wordt ook mayonaise gemaakt. Er worden scharreleieren aan toegevoegd. Ook verbouwt Geert veldbonen. Van het meel wordt pasta gemaakt. Dit bevat 30% eiwit en kan dienen als vleesvervanger.

In zijn bedrijf gaat Geert voor duurzaam en energieneutraal. De energie voor de oliepers wekt hij op door middel van een windmolen en zijn tractors lopen op een mengsel van koolzaadolie. De producten worden onder de naam Geert’s Best verkocht.

De aanwezigen lieten zich de producten, die door Diana waren bereid, goed smaken.

Foto’s: Mazzelmoaze

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.