‘Verse algen smaken juist lekker!’ ontdekken kinderen tijdens een ‘Meet & Eat’ bij Educatiecentrum de Bostuin

Foto: Jan Glazenburg

BLIJHAM – Leerlingen van de Hendrik Westerschool uit Oude Pekela waren vanmiddag te gast bij educatiecentrum de Bostuin om een groene les te volgen. Tijdens deze ‘Meet & Eat’ maakten de kinderen onder leiding van de Bostuin en het I AM ALGAE team gezonde smoothies met de alg Spirulina. Ook bakten ze ‘groene’ omeletten op het kampvuur in het bos. Zo maakten de kinderen op twee manieren kennis met lekkere en gezonde plantaardige voeding, namelijk algen.

Vanmorgen kregen bij educatiecentrum de Bostuin vertegenwoordigers van IVN, Jong Leren Eten, Gezonde School, Stichting Kind en Voeding, Huis voor de Sport Groningen, gemeente Pekela, gemeente Stadskanaal en Welstad uitleg over het gebruik van vers gevroren Spirulina (algen) als voedsel. Het werd snel duidelijk dat de alg in tal van gerechten gebruikt kan worden. Er werd koffie en thee geserveerd met daarbij door I AM ALGAE bereide Spirulina cake en Spirulina Bliss balls. Na afloop van de presenstatie door JLE/GGD en de Bostuin genoten de aanwezigen tijdens een lokaal bereide netwerklunch van een smoothie en hummus bereidt, met u raadt het al: Spirulina.

Educatiecentrum de Bostuin in Blijham heeft beschikking over een drie hectare groot perceel grond met een (voedsel)bos. In dit bos, de aanwezige moestuinen en in de leslokalen wordt groen onderwijs gegeven. De lessen worden gekoppeld aan het curriculum waar de klas op dat moment mee bezig is. Zo wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld. Deze lessen worden eveneens rond de locatie van de scholen gedaan.

Samen met “Jong Leren Eten” en I AM ALGAE heeft de Bostuin deze ‘Meet & Eat’ georganiseerd om kinderen te leren dat lekker en gezond plantaardig eten vanaf nu goed samengaan. Filips Jager en Jarno Stel, twee van de drie oprichters van I AM ALGAE, waren aanwezig om te laten zien dat verse algen juist erg lekker zijn en in veel recepten als ingrediënt kunnen worden toegepast. Daarvoor hadden ze ook hun kenmerkende bevroren blokjes Spirulina meegenomen. Met deze ‘cubes’ en overige ingrediënten uit hun algen receptenboekje, konden de kinderen voor het eerst in Nederland lekker eten maken met verse algen. Met dit bevroren product wil I AM ALGAE een actieve bijdrage leveren aan de eiwittransitie, van dierlijke naar plantaardige eiwitten.


Gezondheid is belangrijk, maar algen eten moet ook lekker en gemakkelijk zijn. Hun vers gevroren Spirulina heeft een lekkere frisse neutrale smaak. De kinderen genoten van de smaak van mango en banaan in hun smoothie; “die Spirulina proef je niets van”.

www.educatiecentrumbostuin.nl

www.jonglereneten.nl

www.i-am-algae.eu

www.gezondeschool.nl

Foto’s: Jan Glazenburg en Marleen Linnenkoper

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.