Vuurwerk in beslag genomen in Drenthe

Foto: Teunis Streunding (archieffoto)

DRENTHE – De politie heeft op verschillende plaatsen in Zuidoost Drenthe een grote hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen.

De politie heeft dinsdagmiddag in een woning aan de Johannes Vermeerstraat in Coevorden zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om vuurwerk met de kracht van een kleine handgranaat, in totaal was dit 19 kilo. In de woning troffen agenten daarnaast ook nog meerdere wapens en munitie aan. Ook deze zijn in beslag genomen. Een 37-jarige man uit Coevorden is aangehouden.

De politie was de woning binnengevallen na een anonieme tip die via Meld Misdaad Anoniem was binnengekomen. Aanvankelijk waren de agenten op zoek naar illegaal vuurwerk. Dit werd al snel aangetroffen. Bij een extra zoekslag troffen de agenten echter ook de drugs en meerdere vuurwapens aan. De 37-jarige man uit Coevorden is aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van illegaal vuurwerk, drugs en verboden wapens. Hij zit vast en hij wordt gehoord.

In een woning in Barger Compascuum werd woensdag 84 kilo vuurwerk aangetroffen. Dit vuurwerk was in het buitenland gekocht. De politie kwam het op spoor door een lopend onderzoek.

In Zwartemeer werd maar liefst 184 kilo zwaar vuurwerk aangetroffen. Agenten werden door een melding via 0900-8844 op deze locatie geattendeerd. Op de zolder van een rijtjeswoning troffen agenten onder andere nitraten, strijkers en vlinderbommen aan. Dit kaliber illegaal vuurwerk vormde een enorm risico voor de omgeving. Ook het afsteken van dit soort vuurwerk veroorzaakt ieder jaar weer letsel en forse schade.

Het vuurwerk dat in beslag is genomen zal op een veilige manier worden vernietigd.

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen is geschrokken van de vondst van het vuurwerk. “Echt levensgevaarlijk en onverantwoord. Je wilt niet aan de gevolgen denken als zulke hoeveelheden vuurwerk ontploffen. Woningen zijn niet bedoeld om vuurwerk op te slaan. Bewoners, maar ook buren lopen grote risico’s.” Hij roept inwoners van zijn gemeente om zich te melden bij de politie als ze het vermoeden hebben dat er in hun omgeving illegaal vuurwerk wordt opgeslagen. “Dat is niet alleen goed voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je buren.”

Tegen beide bewoners, een 45 jarige man uit de gemeente Emmen en een 26 jarige man uit Zwartemeer zal proces verbaal worden opgemaakt. De burgemeester verwacht de komende dagen nader door de politie te worden geïnformeerd over beide vondsten. Op basis van die informatie beraadt hij zich op maatregelen tegen de bewoners. Die staan los van een strafrechtelijk onderzoek.

Het bezitten en afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk is strafbaar. De komende periode blijft de politie extra alert op het opsporen van zwaar vuurwerk en de handel daarin.

Bron: Politie Drenthe en Politie Emmen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.