Chemiepark Farmsum vanwege brand op een tanker deels ontruimd

Foto: Hemmo Kuiper

FARMSUM – Diverse brandweer eenheden zijn vanmorgen rond zeven uur uitgerukt voor een brand op de Duitse tanker Ursula Valentin aan een verlaadsteiger nabij het chemiepark in Farmsum. Er was uit voorzorg opgeschaald naar grote brand (GRIP 2). Het zeehavenkanaal werd gestremd voor scheepvaartverkeer en een deel van het chemiepark werd ontruimd

Bij de brand kwam veel rook vrij, die met name richting Meedhuizen en Tjuchem trok. Omwonenden werden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en indien mogelijk ventilatiesystemen uit te schakelen. Er werd een NL-Alert verstuurd.

Het schip, dat was geladen met vloeibare bitumen, een materiaal dat onder meer gebruikt wordt voor de productie van dakleer, werd ontruimd. Om te voorkomen dat de brand naar de aanlegsteiger en de gebouwen oversloeg werd samen met het Havenbedrijf besloten het brandend schip los te trekken van de wal. Het schip werd naar het terrein van het failliete Aldel gesleept om de overlast voor de omgeving te beperken. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Gaslek

Rond kwart voor elf moesten de hulpdiensten opnieuw in actie komen. Aan de Hogelandsterweg was door werkzaamheden een gaslek ontstaan. Het bedrijventerrein aan de IJzerweg en Steenweg waren enige tijd niet bereikbaar. Enexis werd opgeroepen om het lek de dichten.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.