Bach in de Dorpskerk van Nieuw Beerta

Foto: Catharina Glazenburg

NIEUW BEERTA – In de Dorpskerk van Nieuw Beerta, staat een prachtig orgel, dat in 1857 werd gebouwd door de orgelbouwer Willem Hardorff. In 2014/2015 werd het orgel volledig gerestaureerd met Theo Jellema als adviseur. Op zondag 25 juni 2023, om 16.00 uur, is de aangename klank van dit orgel te beluisteren in het concert BACH!

‘BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: de cello en het orgel. De beide instrumenten gaan met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt. Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord (op cello en orgel), delen uit de solosuites voor cello en preludes, fuga’s en een fantasia voor orgel solo.

Het verhaal dat vanuit deze werken ontstaat, laat de mens horen in al zijn kwetsbaarheid. Met verschillende, voor iedere luisteraar herkenbare, gemoedstoestanden. Daartegenover staan grote, nauwelijks te bevatten begrippen, zoals de dood, de eeuwigheid en de Heilige Drievuldigheid. Bach wist ze in zijn orgelcomposities te verklanken en dichter bij ons voorstellingsvermogen te brengen.

‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Organist Simon Bouma en celliste/theatermaakster Judith Oost zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen! Het duo werkt sinds 2018 samen en heeft als doel om de zeldzame combinatie van cello en orgel onder de aandacht te brengen. Het orgel, met zijn grote rijkdom aan klankkleuren, biedt in samenklank met de cello als vertellend melodie-instrument, oneindig veel mogelijkheden om ontroerende, fantasievolle en humoristische muzikale verhalen te laten ontstaan.

Datum: Zondag 25 juni
Plaats: Dorpskerk Nieuw Beerta
Aanvangstijd: 16.00
Kaartverkoop: voor aanvang bij de kerk. De kerk is open vanaf 15.30

Het concert in Nieuw Beerta is het tweede van een reeks concerten onder de titel ‘BACH! Een muzikale ontmoeting in zeven Groninger kerken’. Daarnaast wordt er gespeeld in: Oosterkadekerk Stadskanaal 13 mei 20.00 uur, Magnuskerk Bellingwolde 27 augustus 16.00 uur, Sint-Hippolytuskerk Middelstum 17 september 20.00 uur, Dorpskerk Grijpskerk 1 oktober 16.00 uur, Bartholomeuskerk Beerta 15 oktober 16.00 uur, Dorpskerk Garmerwolde 19 november 16.00 uur.

De concerten worden mede mogelijk gemaakt door: Het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen, Emmaplein Foundation, Stichting Beringer Hazewinkel, Stichting Fonds Eemsmond, SNS Fonds Middelstum en de Gemeenten Oldambt, Westerkwartier, Westerwolde, Eemsdelta en Stadskanaal.
De organisatie vindt plaats in samenwerking met de plaatselijk betrokkenen bij de kerken.

Meer informatie: www.barrevoet.nl

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.