Expeditie Elkenain, Zicht op Westerwolde brengt “dieverdoatsie” bij de Blanckenborg

Foto: Jan Glazenburg

BLIJHAM – Dit weekend was er veel “dieverdoatsie” om De Blanckenborg heen. Daar vond namelijk de theatrale expeditie Elkenain, Zicht op Westerwolde plaats.

Elkenain is een voorstelling in de vorm van een theatrale expeditie die het publiek per bus van Oudeschans via Blijham, Sellingen en Ter Apel weer terugleidde naar Oudeschans. In ieder dorp stapte het publiek uit om daar te genieten van verschillende muzikale, theatrale en kunstzinnige optredens. Zo ook bij De Blanckenborg in Blijham. Hier stonden de thema’s ‘Streektaal’ en ‘Zijn wie je bent’ centraal.

De expeditie in de Blankenborg kende stille scenes; het publiek kreeg koptelefoons om de “balkonscene” gespeeld door Pieter en Nanda Huttinga te kunnen horen. Het koor, begeleid Bart Kruizinga en onder leiding van dirigent Bouko Tiggelaar, en het persoonlijk verhaal van Willemijn Ahlers in het naastgelegen park waren wel zonder koptelefoons te horen.

De voorstellingen waren onderdeel van het Gronings Vuur. Dit is een cultuurproject dat tot en met 2026 door de provincie reist, van gemeente naar gemeente. In elke gemeente – Westerwolde is de eerste – brengen zij het gesprek op gang over leefbaarheid en klimaatverandering. Dat deden ze door middel van kunst en cultuur.

Foto’s: Jan Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.