Verslag van Jan Bossen van het ommetje door Sellingen

Foto: Jan Bossen

SELLINGEN – Vandaag organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Sellingen. Hieronder het verslag met foto’s gemaakt door Jan Bossen.

Op woensdag 17-januari was als vertrekpunt voor de wandeling van WandelenWerkt weer gekozen voor Kopje Genieten in Sellingen. En ook vandaag stond hier om 8.45 uur de koffie met iets lekkers weer klaar. En konden de wandelaars zich melden bij de wandelcoaches. En ook vandaag weer de drie gebruikelijke afstanden.

Om 9.15 uur vertrok de groep voor de 10 km weer, en de natuur rondom Sellingen zag er met dit winterweer sprookjesachtig uit. De wandeling ging langs de Ruiten Aa en we kwamen al snel uit in het heidegebied achter de buurtschap Ter Borg. In dit natuurgebied ligt ook nog een heuveltje waar zich vroeger waarschijnlijk een Joodse begraafplaats heeft bevonden. We hebben hier even stilgestaan en er uitleg over gekregen. Er is bovengronds niets meer van te zien, en het is onduidelijk of er ooit een begrafenis heeft plaatsgevonden.

Ook bleven we in Ter Borg nog even stilstaan bij de plek waar vroeger ooit de lijkenweg was. Dit waren paden, lanen, waarover de lijken richting kerk en begraafplaats werden vervoerd. In het Grunnegs waren dit “Lieken Loanen ‘. Ook tussen de Giezelbaarg en Veele ligt nog zo’n Lieken Loane. Tegenwoordig Lieke Loane genoemd. En hij is inderdaad kaarsrecht.

Toen we over de Kanaalweg wandelden kwamen we langs de beeldentuin “Oal Raive “van Marco en Ellen Dijkstra. Hier werden we heel hartelijk uitgenodigd een rondje door de tuin te maken om de door Marco gemaakte beelden te bewonderen. En hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Marco wilde een aantal jaren geleden zijn schuur opruimen, maar kon het niet verdragen dat hij alles zomaar weg moest doen. Hij begon wat van de oude gereedschappen en andere voorwerpen te rangschikken en zo ontstond het eerste beeld. Hij ging hier een tijdje mee door en zo ontstond zijn beeldenverzameling. En in de schuur is het nu dus niet bepaald opgeruimder geworden.

Via de Zuid Esweg ging het toen weer richting Sellingen. Bij Kopje Genieten aangekomen stond zoals gebruikelijk voor de liefhebbers de soep met broodjes weer te wachten. Het was weer een schitterende wandelochtend bij schitterend winterweer.

Ingezonden door Jan Bossen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.