Meer mensen sloten lening af tijdens de pandemie

Inmiddels kunnen we voorzichtig zeggen dat we uit de crisis van COVID-19 zijn gekomen. Helemaal zeker zijn we nog niet. Experts zijn echter voorzichtig enthousiast. Dat biedt ons ook de mogelijkheid om terug te kijken op een bizarre tijd. Een tijd waarin we dingen geheel anders zijn gaan aanpakken, beter op de ander zijn gaan letten en steeds meer ontdekten hoe belangrijk een fijne woning is. Ook had de pandemie opvallende gevolgen voor ons koopgedrag. Zo zagen Becam en andere kredietverstrekkers dat mensen veel meer geld leenden. Dat had verschillende oorzaken.

Geld lenen voor verbouwing
Betekent dit dat het financieel slechter ging met mensen in deze tijd? Dat niet per se. Wel werd duidelijk dat de meeste mensen niet stil willen zitten. Nu ze hele dagen thuis waren, ging het ook kriebelen om hier aan de slag te gaan. Het wooncomfort te doen laten toenemen. Daarom was dit dan ook dé tijd voor de mensen die werkzaam waren in de bouw. Aan werk geen enkel gebrek. Een persoonlijke lening aanvragen voor een verbouwing was ook helemaal niet gek. Heel veel mensen maakten deze keuze.

De corona periode was natuurlijk bij uitstek geschikt om andere financiële keuzes te maken. Mensen konden veel minder weg, gaven dus minder geld uit aan entertainment, etentjes en vakanties en hielden daardoor maandelijks een flink bedrag over om te sparen of te reserveren voor extra maandelijkse lasten in de vorm van een lening. Daar kwam ook nog eens bij kijken dat het rentepercentage gedurende deze periode historisch laag lag. Dit was dan ook hét moment om te investeren in de eigen woning.

Geld lenen voor nieuwe auto
Ook kozen veel mensen er gedurende de corona periode voor om geld te lenen voor een nieuwe auto. Ergens ook helemaal niet zo vreemd. Heel veel vervoersmiddelen waren namelijk minder goed toegankelijk door de pandemie. Reizen met het openbaar vervoer werd sterk afgeraden en ook vliegreisjes werden minder goed ontvangen. Voor veel mensen was er dan ook nog maar één ander alternatief: een eigen auto.

Geld lenen kost uiteraard geld. Dit werd dan ook echt enkel gedaan als er meer financiële ruimte bestond, maar het nog niet mogelijk was om op zeer korte termijn zo’n grote aankoop te doen. In dat geval was geld lenen veel voordeliger.

Geld lenen na de crisis
Maar hoe zit dat nu we de crisis zo goed als achter ons hebben gelaten?

Op dit moment leven we natuurlijk in een vreemde wereld. De Oekraïne-oorlog heeft tot een enorme inflatie binnen en buiten Europa geleidt. Met name Europa is zwaar getroffen. Nederland behoort tot één van de landen met de hoogste inflatie. Er wordt ook wel gesproken van de zwaarste inflatie in circa vijftig jaar! Daardoor zijn ook de regels met betrekking tot lenen aangescherpt. Hierdoor kunnen mensen minder veel lenen. Bovendien houden mensen ook wat meer de hand op de knip nu de financiële toekomst zo onzeker is. Leningen worden dan ook beduidend minder vaak aangevraagd dan gedurende de crisis. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.